KPMG: kihívások nehezítik a távközlési szektor működését

vonalas telefonAz ügyfelek egyre növekvő elvárásai, a globális recesszió veszélye, valamint a szigorodó szabályozások is nehezítik a távközlési szektort.

A KPMG legfrissebb nemzetközi kutatása szerint a távközlési vállalatok számára jelentős kihívást jelent nyereségességük megtartása, a folyamatos infrastruktúra-fejlesztések és beruházások ugyanis rontják a profitabilitást. Ezért a cégeknek diverzifikálniuk kell termékportfóliójukat. A megkérdezett vállalatok 81 százaléka vezetett, vagy vezet be hamarosan új technológiákra épülő szolgáltatásokat, termékeket vállalati ügyfelei számára.

A KPMG által megkérdezett európai vezetők mintegy 55 százaléka szerint kulcsfontosságú az új technológiák megjelenése és adaptációja, az erre épülő szolgáltatások – például az over-the-top (OTT), a privát hálózatok, a 6G-hálózatok – kialakítása. A szélesedő termékportfólió következtében élesedhet a verseny a távközlési szolgáltatók és a nagy felhőszolgáltatók között.

A kutatás szerint a magas kamatlábak növelik a távközlési szolgáltatók tőkeköltségeit. Ez hátráltatja az amúgy is tőkeigényes beruházásokat, visszavetheti az 5G hálózat kiépítését. A szolgáltatók ugyanakkor kényszerhelyzetben vannak, ha beruházásaik elmaradnak, késnek, komoly versenyhátrányba kerülhetnek. A „Future of Telco” kutatásban megkérdezett vezetők több mint fele kritikus területnek tartja a hálózatfejlesztéshez szükséges források biztosítását. Globálisan a vezetők majdnem háromnegyede vizsgálja vagy tervezi közös hálózatfejlesztési modellek megvalósítását, hogy a partnerrel megossza a beruházási költségeket.

A távközlési vállalatoknak nagy hangsúlyt kell fektetniük az új technológiai megoldások, köztük a mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás adaptációjára, amelyet szolgáltatásaik és a működésük fejlesztésére használhatnak. A fejlesztések mellett figyelni kell a technológiák használatával járó biztonsági kockázatokra is – olvasható a közleményben.

Az emelkedő energiaköltségek miatt számos távközlési vállalatnak kellett mérlegelnie, hogyan gyorsíthatná fel energiahatékonysági beruházásait, mégis a megkérdezettek mintegy fele szünetelteti vagy átgondolja ezirányú erőfeszítéseit a következő hat hónapra. Az elhalasztott beruházások azonban komoly hátrányt okozhatnak a KPMG szerint.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

NMHH: <del>4iG</del> 4G lefedettségben Magyarország világszinten élen jár

vas máj 21 , 2023
Magyarország 4G lefedettségben világszinten élen jár – hangsúlyozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese egy konferencián. Lapsánszky András a Széchenyi István Egyetem távközlési tanszéke és az NMHH által 14. alkalommal megrendezett szakmai szimpóziumon elmondta, hogy az NMHH innovatív módon próbál „előre menni az időben és megsejteni a jövőt”, […]
Lapsánszky András NMHH

És még ez is...