Szerelmet színlelő szörnyetegek ügyében nyomoz a BRFK

házasságszédelgés a netenA Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 36 olyan csalás ügyében nyomoz, ahol az áldozattól az érzelmekre hatva csaltak ki milliókat az interneten.

Gyakran lehet találkozni internetes fórumokon, kommentszekciókban, társkereső oldalakon olyan – esetenként magyartalan, fordítóprogrammal generált – üzenetekkel, amelyekben ismerkedést kezdeményeznek romantikus hangvételben. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy a beszélgetőpartnerünknek mi lehet a valódi szándéka.

Sok esetben az elkövető szerelmet színlelve pénzt csal ki a sértettektől. Hónapokat szán arra, hogy bizalmi légkört építsen ki. Többnyire csak írásban kommunikál, a telefont nem veszi fel, a találkozást kerüli. Amikor pedig már úgy érzi, hogy az áldozat kellően kötődik hozzá, pénzt kér, például azzal az indokkal, hogy elutazhasson a sértetthez, együtt tervezhessék a jövőt. Amikor az áldozat rájön, hogy átverték, a megaláztatás és a szégyenérzet miatt már gyakran nem is fordul a hatóságokhoz. „Ilyen esetben azt tanácsoljuk, hogy mindenképp tegyenek feljelentést” – írta a rendőrség. Az elkövetők akár több száz profilt létrehozva írják az újabb és újabb üzeneteket leendő áldozataiknak.

Az áldozattá válást kellő körültekintéssel, egészséges gyanakvással el lehet kerülni. Érdemes gyanakodni, ha neten ismerkedünk és a profilt nemrégen regisztrálták. Ugyancsak gyanakvásra ad okot, ha a profil gazdájának nincsenek ismerősei, fényképei, vagy a fényképei nagyon frissek, továbbá, ha kerüli a telefonbeszélgetést, a videóhívást, vagy ha bele is megy ilyen szituációba, az arca akkor se látható. Ha kerüli a személyes találkozást, illetve, ha pénzt kér kölcsön problémái megoldására, vagy akár arra, hogy elutazhasson hozzánk.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Úttörő a Ludwig Múzeumban

hét febr 19 , 2024
ShareTweetPinShareA számítógépes művészet egyik úttörőjeként számon tartott Vera Molnar életműve előtt tiszteleg a Ludwig Múzeum. Az Á la recherche de Vera Molnar – Vera Molnar művei és kortárs reflexiók című tárlat két részből áll. Az egyik az életmű fontos darabjain keresztül mutatja be az alkotót, a második részben az újmédia […]
Vera Molnar

És még ez is...