Házasságszédelgők vadásznak a gyanútlan szinglikre

társkereső alkalmazásA társkereső alkalmazások számos lehetőséget kínálnak a csalóknak és a hackereknek a gyanútlan szinglik kihasználására.

Az egyik legelterjedtebb módszer, amit a csalók a társkereső alkalmazásokon bevetnek áldozatuk megtévesztésére, a hamis profilok létrehozása. A bűnözők gyakran internetről letölthető fényképeket és kitalált személyes adatokat felhasználva csábítják el a gyanútlan romantikára vágyókat. Ráadásul a csalók a közösségi médián keresztül információt tudhatnak meg a célpont hobbijáról, nézeteiről, és ezeket felhasználva azt a látszatot kelthetik, hogy hasonló az érdeklődési körük. Miután megvan a bizalom, a bűnözők kitalált történeteket adnak elő magánéleti válságokról, amihez anyagi segítséget kérnek. Az áldozat pedig pénzt utalhat számukra abban a reményben, hogy ezzel támogatja „partnerét”.

Szakértők azt javasolják, hogy a társkeresők mindig gyanakodjanak, ha a másik fél pénzt, szívességet vagy fontos információt kér tőlük. Ezen felül fontos, hogy a bűnözők az álprofilok segítségével ártatlannak tűnő üzeneteket küldhetnek rosszindulatú linkekkel vagy mellékletekkel. Ezeket megnyitva a számítógépen vagy telefonon tárolt érzékeny információk és adatok sérülhetnek, ami jelentősen növeli a személyazonosság-lopás és a hitelkártyacsalás kockázatát. A szakértők mindenkinek azt tanácsolják, hogy amíg nem tudnak sokat partnerükről, addig lehetőleg ne nyissák meg az általa küldött linkeket.

Arra is kitértek, hogy mivel az online társkereső platformok rengeteg személyes adatot tárolnak, ezért érdemes távol maradni az olyan alkalmazásoktól, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a felhasználó letiltsa az adatok harmadik felekkel való megosztását. Kiberbiztonsági szakértők szerint ennél is nagyobb veszélyt jelent, amikor a támadó megosztja „saját” állítólagos intim képeit, és cserébe hasonlókat kér. Ha ezt a gyanútlan fél megteszi, kezdetét veszi a zsarolás. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében azt javasolják, soha senki ne küldjön el olyan képeket, amelyeket nem szeretne a nyilvánosság elé tárni. Fontos, hogy ha valami szokatlant vagy problémát észlelnek, azonnal jelentsék a másik fél profilját az alkalmazásban, és tiltsák le.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az optimista vállalatvezetők is egyre pesszimistábbak

pén febr 16 , 2024
ShareTweetPinShareA magyarországi vezérigazgatók ötvennégy százaléka a globális, hatvan százaléka a hazai gazdaság növekedési ütemének javulásában is bízik 2024-ben a tavalyi rekord pesszimista év után. A hazai vezérigazgatók közel fele szerint a vállalata tíz éven belül elveszíti életképességét. A 297 magyarországi cégvezető megkérdezésével készült felmérés alapján lassulást globálisan és magyar viszonylatban […]
pwc

És még ez is...