Bíróságnak kellett leállítani a 3D-ben kinyomtatható fegyverek forgalmazását

A Washington államban lévő Seattle szövetségi bírósága átmeneti időre leállította az internetről letölthető és 3D-ben kinyomtatható fegyverek számítógépes programjának forgalmazását.

Robert Lasnik szövetségi bíró döntéséről az északnyugati Washington állam főállamügyészének irodája Twitter-bejegyzésben (Hol másutt? A -szerk- megj.) tájékoztatott. Az átmeneti ideig érvényes döntés értelmében nem érvényes a kormány és a számítógépes programot készítő és azt interneten forgalmazó Defense Distributed nevű texasi vállalat között júniusban aláírt engedélyezési szerződés, tehát a programot nem lehet letölthetővé tenni. “A bíró döntése egyértelmű. Visszatérünk az eredeti helyzethez, ami még azelőtt volt, hogy a szövetségi kormány meghozta a közbiztonságot veszélyeztető katasztrofális döntését” – mondta Bob Ferguson, Washington állam főállamügyésze kedden este egy konferencián.

A bíró határozata azután született, hogy nyolc szövetségi állam és a szövetségi főváros, Washington DC főállamügyésze hétfőn Seattle-ben keresetet nyújtott be, arra kérve a bíróságot, hogy mondja ki semmisnek a kormány és a Defense Distributed júniusban kötött megállapodását. Ezzel egyidejűleg 21 szövetségi állam főállamügyésze levélben sürgette Mike Pompeo külügyminisztert és Jeff Sessions igazságügyi tárcavezetőt, hogy a kormány lépjen vissza a texasi céggel kötött megállapodástól. A Fehér Ház kedden nem helyezkedett egyértelmű álláspontra az ügyben. Donald Trump csodás Twitter-bejegyzéseinek egyikében közölte: utánanéz az ügynek és már beszélt is az Országos Fegyverszövetséggel (NRA).

A Fehér Ház egyik szóvivője, Hogan Gidley az elnöki különgépen – amellyel Trump Floridába indult kampányolni – a sajtókíséretnek nem szólt arról, hogy Trump, vagy a kormány valamelyik tagja lépéseket tett volna a megállapodás felmondására. Gidley csak annyit mondott: “Trump elkötelezett minden amerikai biztonsága mellett, és ezt tekinti legfőbb felelősségének”. Hozzátette: jelenleg törvényellenes egy teljes egészében műanyagból készült fegyvert tartani vagy összeállítani, és ez érvényes a térbeli nyomtatóval elkészíthető fegyverekre is. Az NRA igazgatója, Chris Cox keddi nyilatkozatában megerősítette: a műanyagból készült fegyverek birtoklása és forgalmazása harminc év óta törvényellenes, az erről szóló törvényt 1988-ban az NRA-vel együtt dolgozták ki, és máig érvényben van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

NMHH: emojikkal a netes jogsértések ellen

hét aug 6 , 2018
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) július végétől új kampányban népszerűsíti 2011 óta üzemeltetett jogsegélyszolgálatát, az Internet Hotline-t (IH). A kampány központi üzenete, hogy bár elsőre úgy tűnik, hogy a gyerekek otthonosan mozognak a digitális eszközök és az újmédiás tartalmak világában, gyakran mégis bizonytalanul ítélik meg saját online cselekedeteik […]
emodzsi