Az optimista vállalatvezetők is egyre pesszimistábbak

pwcA magyarországi vezérigazgatók ötvennégy százaléka a globális, hatvan százaléka a hazai gazdaság növekedési ütemének javulásában is bízik 2024-ben a tavalyi rekord pesszimista év után. A hazai vezérigazgatók közel fele szerint a vállalata tíz éven belül elveszíti életképességét.

A 297 magyarországi cégvezető megkérdezésével készült felmérés alapján lassulást globálisan és magyar viszonylatban is 22-22 százalék vár, szemben az előző évi 76, illetve 85 százalékkal – ismertette a PwC Magyarország vezérigazgatója. Lőcsei Tamás ugyanakkor jelezte: a felmérés történetében először fordul elő, hogy a magyar vállalatvezetők a gazdasági növekedéssel kapcsolatban optimistábbak, mint a saját bevételeik alakulását illetően. A tavalyi hatvan százalékról 47 százalékra csökkent azok aránya, akik arra számítanak, hogy nő majd vállalatuk bevétele a következő 12 hónapban. Az adatok szerint a munkáltatók 85 százaléka nem tervez létszámleépítést 2024-ben, létszámbővítési elképzelésről 36 százalék számolt be — emelte ki a vezérigazgató.

A felmérés adatai szerint a hazai vezérigazgatók 58 százaléka jelezte, hogy termékeinek, illetve szolgáltatásainak árai emelkedni fognak a következő egy évben. A külső, fenyegető tényezők közül továbbra is az infláció hatásától tartanak a legtöbben, a vezérigazgatók 51 százaléka mondta ezt. A szakképzett munkaerő hiányát 48, a makrogazdasági volatilitást 37, a geopolitikai konfliktusokat 36, a kiberkockázatokat pedig 35 százalék említette. Az előző évhez képest a makrogazdasági volatilitásnak és a geopolitikai konfliktusoknak való kitettség érzése csökkent legnagyobb mértékben, nem változott azonban a klímaváltozás hatásaitól és a kibertámadások okozta kockázatoktól való aggodalom a vállalatvezetők körében — derült ki a PwC 13. alkalommal elkészített magyarországi vezérigazgatói felméréséből.

A generatív mesterséges intelligencia adaptációja még várat magára

Mezei Szabolcs, a PwC Magyarország cégtársa a sajtótájékoztatón elmondta: a hazai vezérigazgatók 43 százaléka úgy látja, hogy a jelenlegi üzleti modellben a vállalata tíz éven belül elveszíti életképességét, ez az arány nem változott az előző évhez képest. A magyarországi vállalatvezetők 48 százaléka szerint a szabályozási környezet ösztönzi a változást, míg 35 százalékuk szerint akadályozza. Az átalakulás további gátjaként húsz százalék említette a szervezeten belüli bürokráciát, szintén húsz százalék a munkatársak technológiai képességeinek hiányát és 19 százalék a korlátozott pénzügyi forrásokat.

A generatív mesterséges intelligencia adaptációja még várat magára a felmérés szerint, a vállalatok 18 százalékának működésében játszott csak szerepet, és a vezetők 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a technológiai stratégiájában már helyet kapott. A következő egy évben jóval többen számítanak a generatív mesterséges intelligencia átalakító szerepére; 52 százalék szerint javítja a termékek vagy szolgáltatások minőségét, 45 százalék szerint erősíti az érintettek bizalmát a cég iránt, 56 százalék szerint pedig növeli a munkaidő hatékonyságát – ismertette Mezei.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hatalmas munkát végeztek a Természettudományi Múzeum munkatársai

pén febr 16 , 2024
ShareTweetPinShareA Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) munkatársai 2023-ban 121 új taxont: 102, a tudomány számára ezidáig ismeretlen új fajt, 13 alfajt, egy altribuszt, négy nemzetséget és egy alnemzetséget fedeztek fel, illetve írtak le harminc országból, Amerikától Eurázsián és Afrikán át Ausztráliáig. Az intézmény muzeológus kutatóinak egyik legfontosabb feladata a gyűjteményekben őrzött […]
Magyar Természettudományi Múzeum

És még ez is...