Nagy az érdeklődés az első világháborús adatbázis iránt

2

ismeretlen katona sírjaJelentős társadalmi érdeklődés övezi az első világháborúban hősi halált halt, megsebesült vagy hadifogságba esett magyar honosságú katonák adatbázisát, amely tavaly óta a nyilvánosság számára is elérhető.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) levéltárosai, hadisírgondozói – Kovács Vilmos parancsnok vezetésével végzett – csaknem évtizedes munkájának eredménye több mint tudományos teljesítmény, a magyar nemzeti emlékezetet erősíti. A mintegy öt hónapja elindított katonahoseink.militaria.hu oldalnak a múlt hétig negyedmillió használója volt, 123 országból: a honlapot többségében fiatalok keresték fel, jellemzően mobiltelefonon keresztül. A statisztikai adatok szerint a legnagyobb arányban (33,5 százalék) a 25 és 34 év közöttiek használták az oldalt, másodsorban a 18-24 éves korosztály 27,5 százalékkal, tehát az adatbázis felhasználóinak több mint hatvan százaléka 18 és 34 év közötti volt. Az oldalt a legtöbben Magyarországról használták, de Romániából, Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, az Egyesült Királyságból, Kubából, a Maldív-szigetekről, Pakisztánból is felkeresték. Indulásakor az oldal 1 538 818 katona adatait tartalmazta, de a folyamatos kutatások révén azóta már 22 ezer új adatsorral egészült ki. A HM HIM háttéranyaga szerint a veszteségi adatbázis 100 év után nem lehet teljes, mivel már nem áll rendelkezésre minden egykori forrás. Az Osztrák-Magyar Monarchia haderejének veszteségi nyilvántartása – különféle okok miatt – már 1914 végén sem volt hiánytalan, nem beszélve az 1918. novemberi katonai összeomlás időszakáról, amikor a veszteségek dokumentálása már rendkívül hiányosan történt. Éppen ezért adatbázisuk kész az ezután feltárt, magán- vagy közgyűjteményekben elfekvő, hiteles adatokkal való bővítések befogadására – írták.

2 thoughts on “Nagy az érdeklődés az első világháborús adatbázis iránt

  1. Érdekelne, de a honvedelem.hu-n sincs csak egy video, hogy létezik ilyen, s itt a cikkben a link is egy oracles adatbázis cikkre mutat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Összehangolt támadás indult a kormányzati oldalak ellen

szo febr 20 , 2021
A nemzeti konzultáció bejelentését követően összehangolt kibertámadás indult a kormányzati oldalak ellen. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról tájékoztatott, hogy a támadás érinti az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldalt, a koronavírusról szóló tájékoztató oldalt, valamint a kormany.hu portált IS. Az államtitkár közölte: a Nemzeti Infokommunikációs […]
hacker

És még ez is...