Nagy az érdeklődés az első világháborús adatbázis iránt

ismeretlen katona sírjaJelentős társadalmi érdeklődés övezi az első világháborúban hősi halált halt, megsebesült vagy hadifogságba esett magyar honosságú katonák adatbázisát, amely tavaly óta a nyilvánosság számára is elérhető.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) levéltárosai, hadisírgondozói – Kovács Vilmos parancsnok vezetésével végzett – csaknem évtizedes munkájának eredménye több mint tudományos teljesítmény, a magyar nemzeti emlékezetet erősíti. A mintegy öt hónapja elindított katonahoseink.militaria.hu oldalnak a múlt hétig negyedmillió használója volt, 123 országból: a honlapot többségében fiatalok keresték fel, jellemzően mobiltelefonon keresztül. A statisztikai adatok szerint a legnagyobb arányban (33,5 százalék) a 25 és 34 év közöttiek használták az oldalt, másodsorban a 18-24 éves korosztály 27,5 százalékkal, tehát az adatbázis felhasználóinak több mint hatvan százaléka 18 és 34 év közötti volt. Az oldalt a legtöbben Magyarországról használták, de Romániából, Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, az Egyesült Királyságból, Kubából, a Maldív-szigetekről, Pakisztánból is felkeresték. Indulásakor az oldal 1 538 818 katona adatait tartalmazta, de a folyamatos kutatások révén azóta már 22 ezer új adatsorral egészült ki. A HM HIM háttéranyaga szerint a veszteségi adatbázis 100 év után nem lehet teljes, mivel már nem áll rendelkezésre minden egykori forrás. Az Osztrák-Magyar Monarchia haderejének veszteségi nyilvántartása – különféle okok miatt – már 1914 végén sem volt hiánytalan, nem beszélve az 1918. novemberi katonai összeomlás időszakáról, amikor a veszteségek dokumentálása már rendkívül hiányosan történt. Éppen ezért adatbázisuk kész az ezután feltárt, magán- vagy közgyűjteményekben elfekvő, hiteles adatokkal való bővítések befogadására – írták.

2 comments to “Nagy az érdeklődés az első világháborús adatbázis iránt”
  1. Érdekelne, de a honvedelem.hu-n sincs csak egy video, hogy létezik ilyen, s itt a cikkben a link is egy oracles adatbázis cikkre mutat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.