Mikrocsipeket szállított volna Oroszországba, lebukott

processzorA holland hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az európai uniós szankciók ellenére mikrocsipeket szállított Oroszországba – írta a Dutchnews.

A pénzügyi bűncselekményeket vizsgáló holland ügyészség (FIOD) közleménye szerint a gyanúsított az Oroszország ellen érvényben lévő kereskedelmi korlátozásokat megszegve, katonai célokra felhasználható mikrocsipekkel kereskedett orosz partnereivel. A férfit szeptember 30-án helyezték előzetes letartóztatásba, de az ügyészség ezt csak pénteken hozta nyilvánosságra. A nyomozók úgy vélik, hogy a férfi az elektronikus árucikkeket orosz vállalatoknak és más szervezeteknek szállította. „Köztudott, hogy az orosz fegyveripar jelenleg komoly hiányt szenved az ilyenfajta mikrocsipekből” – áll a FIOD közleményében.

A gyanúsított feltehetően szándékosan úgy tett, mintha ezeknek az áruknak nem Oroszország, hanem egy másik ország lenne a rendeltetési helye, annak érdekében, hogy kijátssza a szankciókat. A FIOD leállította a szállításokat, lefoglalták továbbá a férfi magán- és üzleti bankszámláit, egyéb árukészleteit, pénzügyi adminisztrációs dokumentumaival együtt. A szankciók megszegését a gazdasági bűncselekményekről szóló törvény bünteti Hollandiában. A FIOD feladata egyebek között, hogy felkutassa azokat a személyeket és szervezeteket, akik megpróbálják kijátszani vagy nem tartják be a szankciókat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Alesz Bjaljacki és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja idén a Nobel-békedíjat

szo okt 8 , 2022
ShareTweetPinShareAlesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista, az emberi jogokat védő Memorial orosz szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette be a kitüntetést odaítélő testület Oslóban. A Norvég Nobel-bizottság indoklása szerint a díjazottak a civil társadalmat képviselik hazájukban, és évek óta kiállnak azért, hogy az emberek […]
Alesz Bjaljacki

És még ez is...