A német elektrotechnikai és villamosipar látja az alagút végét

Tovább javultak a német elektrotechnikai és villamosipari vállalatok gazdálkodási mutatói tavaly az év végére az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI jelentése szerint.

A Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V. (ZVEI) kimutatása szerint 2020 decemberében 13 százalékkal nőttek az ágazat vállalatainak megrendelései az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a belföldi kereslet hatására. Decemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az iparág megrendelései – mutatott rá Andreas Gontermann, a szervezet vezető közgazdásza. A belföldi megrendelések 23,7 százalékkal, az exportmegrendelések pedig 5,5 százalékkal nőttek. Az exportmegrendeléseken belül az euróövezetiek 19,8 százalékkal bővültek, a világ többi részéről pedig 1,2 százalékkal csökkentek. A teljes évben 3,3 százalékkal csökkentek az ágazat vállalatainak megrendelései. Ezen belül a belföldi megrendelések 1,9 százalékkal gyarapodtak, a külföldiek viszont 7,3 százalékkal csökkentek. Decemberben 4,5 százalékkal haladta meg az ágazat termelési értéke reáláron az egy évvel korábbit, a negyedik negyedévi pedig 1,6 százalékkal bizonyult magasabbnak a 2019 negyedik negyedévinél. Az ágazat 2020-as termelési értéke 6,1 százalékkal maradt el az előző évitől.

Decemberben 16,5 milliárd euró bevételre tett szert a német elektrotechnikai és villamosipari ágazat, 7,2 százalékkal magasabbra az előző évinél. A belföldi ügyfelekkel folytatott üzleti kapcsolatban 6,4 százalékkal 7,7 milliárd euróra nőtt a bevétel, az exportbevétel pedig 8,1 százalékkal 8,8 milliárd euróra. Az euróövezetben 15,6 százalékkal 3,1 milliárd euróra bővült az exportbevétel decemberben, a többi országból pedig 4,2 százalékkal nőtt 5,7 milliárd euróra. Az ágazat egész éves értékesítési árbevétele 180,5 milliárd euró lett 2020-ban, 5,1 százalékkal alacsonyabb a 2019. évinél. A belföldi bevétel 4,7 százalékkal 85,9 milliárd euróra, a külföldi 5,4 százalékkal 94,6 milliárd euróra csökkent. A ZVEI jelentése szerint 2021 elejére az ágazat vállalatainak kapacitáskihasználtsága az egy évvel korábbi szintre, 82,0 százalékra emelkedett. „Januárban tovább javult az üzleti hangulat az ágazatban, immár a kilencedik hónapja” – emelte ki Gontermann, hozzátéve, hogy „mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélése javul. Az export alakulásával szemben is javulnak a várakozások”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Salesforce a járvány után is megtartja a távoli munkavégzés intézményét

pén febr 12 , 2021
A Salesforce amerikai szoftvergyártó közölte, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után is engedélyezi alkalmazottai többségének a távoli munkavégzést, legalábbis a hét egy részében mindenképp. Más nagy amerikai technológiai vállalatok, például a Twitter és a Facebook is hasonló tartalmú bejelentést tett. Az elsősorban felhőalapú munkahelyi és ügyfélkapcsolat-kezelő rendszereket fejlesztő Salesforce San Francisco […]
home office

És még ez is...