A Kaláka halad a korral

Kaláka együttesRendhagyó koncertlemezzel jelentkezett a Kaláka. Az idén 54 éves zenekar az eddigi vinyl-, kazetta- és CD-megjelenések után első alkalommal adott ki kizárólag digitális platformokon elérhető albumot.

A Fontosnak vélt vinnivalóim című lemez anyagát a zenekar saját rendezvényén, az egri Kaláka Fesztiválon rögzítette tavaly. A cím az együttes életében fontos szerepet játszó, 2018-ban elhunyt erdélyi magyar költő, Kányádi Sándor Távolodóban című versének egy sora – olvasható az albumról szóló közleményben. A kiadvány címe arra utal, hogy a Kaláka immár több mint fél évszázados történetében számos olyan versmegzenésítés született, amelyet az együttes a mai napig “visz magával”. Közülük jó néhány kissé megváltozott, az utóbbi években a koncerteken már máshogy szólal meg, mint ahogy korábbi lemezeken vagy fellépéseken.

Az ötlet, hogy a Kaláka koncertanyagot adjon ki, a csapat technikusától, Ónodi Zsolttól származott. A zenekar korábban csak kétszer jelentetett meg élő felvételt: az 1989-es Boldog, szomorú dal a Kaláka huszadik születésnapjára készült, a jóval korábban rögzített Egyetemi Színpad ’76 című CD 2002-ben jött ki. A tavalyi egri Kaláka Fesztiválon tartott nagykoncerten az együttes régi tagjai is közreműködtek. A régóta együtt muzsikáló négyes, Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs mellett színpadra lépett Huzella Péter és Mikó István. Az ott felvett hanganyagban az ismertebb Kaláka-nóták mellett még nem publikált, valamint vadonatúj dalok is helyet kaptak.

Szerepel az anyagon mások mellett Nagy László, Weöres Sándor, Tóth Árpád, Kiss Anna, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor, Arany János és természetesen Kányádi Sándor megzenésített verse.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Számítógépes vezérlésű irodaszéket fejlesztettek Erdőkürtön

sze jan 25 , 2023
Számítógépes vezérlésű, aktív irodaszéket fejlesztett a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. a Nógrád megyei Erdőkürtön. Recski János, a társaság egyik tulajdonos-ügyvezető igazgatója elmondta: a projektre a társaság 333 millió forint, a projektben részt vevő konzorciumi tagokkal együtt 915,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program […]
Recski János C3D kft.

És még ez is...