Mesterséges intelligenciával táncol duettet Valencia James a Trafóban

Október 10-én debütál a Trafó Kortárs Művészetek Házában Valencia James, a Magyarországon már jól ismert barbadosi táncos, valamint alkotótársainak multimédiás táncelőadása az AI am here: a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében bemutatkozó darab a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kulturális, társadalmi és művészeti kérdéseket a kortárs táncon keresztül vizsgálja. A darab a 2013-ban alapított AI_am alkotócsoport – egy koreográfus, egy kutató és kreatív technológusok – egyedülálló nemzetközi együttműködésének eredménye – olvasható a Trafó közleményében.

Az előadásban James táncpartnere egy olyan mesterséges intelligencia, amelyet az AI_am alkotócsapata négy éve fejleszt. Ez idő alatt sikerült megalkotniuk egy olyan szoftvert, amely önállóan is képes az improvizációra egy előzetesen rögzített mozdulatsor alapján. Az előadásban kivetítve jelenik meg az MI: tökéletes formájának megtalálása rengeteg kísérletezést igényelt. Ez idő alatt az előadás fő kérdéseinek megoldásához is egyre közelebb került a csapat: lehet-e alkotópartnerként tekinteni egy gépre, tud-e inspirálni egy szoftver, hogyan használható a művészetben az a technológia, amely a mindennapi életünket is megkönnyíti?

“A jelenlegi táncstílusom részben az avatárral közös interakciónak is köszönhető. A másik meglepő eredmény az volt, hogy az avatárral szinte ugyanúgy tudtam kapcsolatba kerülni, mint egy emberi táncossal. Az évek során az alkotópartneremmé vált, akivel kezdek empatikus lenni. Még nevet is adtam neki, Mercenek hívom” – idézi a közlemény Jamest, aki szerint ebben a viszonylatban a gépek már nem csupán technológia eszközök, hanem olyan médiumok, amelyek közelebb vihetnek minket önmagunk, a múltunk és akár a jövőnk megértéséhez is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Előrendelhető az iPhone X a Telenornál

szo okt 28 , 2017
A Telenor kínálatában is elérhető lesz az Apple iPhone X. Az előrendelés 2017. október 27-én, pénteken indul a Telenor weboldalán. A készülék 64 és 256 GB-os verziója november 3-ától lesz megvásárolható a szolgáltatónál. Az iPhone X 5,8 hüvelykes képátlójú Super Retina kijelzőjét rozsdamentes acél váz és hátlapi üvegborítás veszi körbe. […]
iPhone