Még mindig csak előzetes megállapodást kötött a 4iG és a Telecom Egypt

4iG - Egypt Telecom tengeralatti kábel üzletA tavaly októberi szándéknyilatkozatot követően a 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt képviselői előzetes megállapodást írtak alá az Egyiptom és Albánia között tervezett nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról.

A 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt a mediterrán térség egyik legnagyobb tengeralatti adatkábel operátora nem kötelező érvényű előzetes megállapodást kötött az Egyiptom és Albánia között létesítendő transzkontinentális adatkábel-rendszer beruházás feltételeiről. A dokumentumot Budapesten Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Amr Talaat, egyiptomi kommunikációs és információs-technológiai miniszter jelenlétében írta alá Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke és Mohamed Nasr, a Telecom Egypt vezérigazgatója. A felek az előszerződésben rögzítették egy új közös projekttársaság létrehozását is, amely a tenger alatti optikai hálózat kivitelezéséért és kereskedelmi feladataiért felel.

“A ma aláírt megállapodás fontos lépés ahhoz, hogy a 4iG Nyrt. a globális adatkommunikációs-hálózat részévé váljon, amely felgyorsíthatja növekedésünket és versenyképességünket a nemzetközi piacokon. Ez a projekt nem csupán üzleti lehetőségeket nyújt, hanem hozzájárul a nemzetközi digitális kapcsolatok erősítéséhez is. – mondta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke a szerződéskötés kapcsán. Hozzátette, hogy az Albániában meglévő erős piaci jelenlétünk lehetőséget biztosít arra, hogy a beruházáshoz szükséges kiegészítő fejlesztéseket is megvalósítsuk, és a Telecom Egypt-tel együttműködve új adatkaput nyissunk Európába.

A beruházás legfőbb célja, hogy a 4iG és a Telecom Egypt jelentős piaci részesedést szerezzen az Európa és Ázsia, illetve Európa és Kelet-Afrika közötti hatalmas és gyorsan növekvő adatforgalom piacán.

„Izgatottan indulunk el a 4iG-vel erre közös utazásra, hogy megépítsük ezt az egyedülálló kábelrendszert, ami Albániát célozza belépési pontként Európa irányába. Ez az újonnan létesített földközi-tengeri útvonal az Ázsiából és Afrikából Európába irányuló nemzetközi adatforgalom robbanásszerű növekedését szolgálja, a Vörös-tengert és a Földközi-tengert összekötő diverzifikált szárazföldi tranzithálózatunkon keresztül. Ez a közös stratégiai vállalkozás növeli az ügyfélélményt és a folyamatos együttműködésünkre épít a tenger alatti kábelipar fejlesztése érdekében a régióban és azon túl, oly módon, hogy sokféle megoldást kínál a Mediterrán régióban” – nyilatkozta a Telecom Egypt vezérigazgatója.

Nyugat-Balkán és Európa: új lehetőségek

Fejlett, versenyképes telekommunikációs szektor nélkül nincs fejlett gazdaság, ma a magyar digitális gazdaság a GDP 25 százalékát éri el, a foglalkoztatottak 17 százaléka dolgozik a szektorban – hangsúlyozta az aláírási ceremónián Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A magyar kormány minden eszközzel kiemelten támogatja azokat a magyar vállalatokat, akik képesek termékeikkel, szolgáltatásaikkal nemzetközi piacra lépni. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, az információs technológia és a távközlési szektor a magas hozzáadott értékű gazdaságot képviseli, a 4iG és a Telecom Egypt közös beruházása újabb mérföldkő a két ország együttműködésében. Egyiptom kommunikációs és információs-technológiai minisztere elmondta: a két ország hivatalos diplomáciai kapcsolata százéves múltra tekint vissza, melyben a gazdasági együttműködések is egyre jelentősebbek. Az egyiptomi és a magyar társaság együttműködése új lehetőségeket nyit a Nyugat-Balkán és Európa irányába. Az Egyiptomon keresztül vezető, tíz nagysebességű gerincvezeték a kelet-nyugati adatforgalom 19 százalékát közvetíti, ehhez csatlakozik a most bejelentett tengeralatti adatkábel-beruházás.

A tervezett új tengeralatti kábelrendszer útvonala alternatívát jelent a meglévő mediterrán adatösszeköttetések mellett, amelyek Egyiptomot Olaszországgal és Franciaországgal kötik össze. Az optimalizált tengeri útvonal mentén a későbbiek során a kábelrendszer bővíthető olyan jelentős célpontokkal is, mint Líbia, Ciprus, Görögország vagy Olaszország. A tenger alatti optikai kábelrendszer kezdeti kialakítása ugyanakkor már tartalmaz egy olaszországi ágat. A kapcsolat végpontjain a felhasználók a „nyílt hozzáférési pont” koncepció előnyeit is élvezhetik: az új kábel egyiptomi végpontja egy sor másik tengeralatti kábelhez kapcsolódik majd, amelyek a Vörös-tengeren át délkelet felé haladnak Ázsia és Afrika irányába. A kábelrendszer Albániai kiépítése pedig a legrövidebb útvonalat biztosíthatja a későbbiek során Frankfurt és más fontos kelet- és közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Szófia, Bécs és Budapest.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Bazinagy TudatosNet Teszt indul

vas febr 4 , 2024
ShareTweetPinShareA Biztonságosabb Internet Napja alkalmából a Yettel a DUE Médiahálózattal együttműködve egy országos oktató-nevelő játékot indít Nagy Diák TudatosNet Teszt néven. Tizenöt éve, 2009 óta világszinten minden év februárjában tarják a Safer Internet Day-t, azaz a Biztonságosabb Internet Napját. Február 1-től elérhető a Safer Internet Day 2024 alkalmából indított országos […]
Mészáros Attila, a Yettel vállalati kommunikációs és ESG igazgatója

És még ez is...