Korrupció: nagyon olcsón úszta meg a Microsoft Magyarország

A Microsoft magyarországi vállalatának 8,7 millió dolláros büntetést kell fizetnie korrupció miatt – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium.

Tájékoztatásuk szerint az amerikai kormányzat vizsgálata kiderítette, hogy a cég leányvállalatának egyes alkalmazottai hamisan arról tájékoztatták a Microsoftot, hogy a szokásosnál nagyobb engedményt kell adniuk a magyar kormányzati szervek által igényelt szoftverek árából. A közlemény szerint a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (Microsoft Magyarország) elismerte, hogy legalább 2013 elejétől 2015-ig a leányvállalat egyik vezetője és más munkatársai megnövelték a haszonkulcsot a szoftverlicencek magyar kormányzati szerveknek való eladásakor. „Ennek elősegítése érdekében a Microsoft Magyarország vezetői és alkalmazottai hamisan arról tájékoztatták a Microsoftot, hogy túlzó árengedményekre volt szükség a Microsoft-szoftvereket kormányzati vásárlóknak forgalmazó viszonteladóknál” – olvasható a közleményben. Egyben leszögezték azt is, hogy a kedvezmény nem a kormányzati vásárlókhoz került, hanem korrupciós célokra használták fel, miközben hamisan „árengedményként” könyvelték el. A közlemény megállapította: a magyar leányvállalat ugyan nem önként tárta fel a rendellenességeket, de együttműködött az igazságügyi minisztérium nyomozásával és széleskörű intézkedéseket hozott a helyzet orvoslására. Ezzel kapcsolatban a Microsoft Corporation 16,5 millió dolláros kártérítés és ítéletet megelőző kamat megfizetésében állapodott meg az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC). A Microsoft teljesen elfogadhatatlannak tartja ezt a gyakorlatot, és a vesztegetésben részt vevő emberek már nem dolgoznak a cégnél. (Ami nagyjából azt jelenti, hogy az ügyben konkrétan senkit nem vontak felelősségre. A -szerk- megj.)

Enyhén szólva sem elrettentő az ítélet 
A Microsoft termékeit Magyarországon nem a magyar leányvállalaton keresztül, hanem nevesített disztribútorokon keresztül értékesít. A Microsoft Magyarország az anyavállalata részére marketing tevékenységet folytat. Ennek keretén belül termékbemutatókat, hirdetési kampányokat szervez, valamint egyéb marketing eszközökkel igyekszik a Microsoft termékeket minél jobban megismertetni a magyar piaccal és ezzel az Írországba befolyó árbevételt minél magasabb szintre emelni. A fenti szolgáltatással ellentételezéseként az anyavállalat a Magyarországon értékesített termékek árbevételének húsz százalékát folyósítja a kft. részére. A magyar leányvállalat belföldi árbevétele ezen túl a szoftver konzulensi és terméktámogatói szolgáltatásokból származik, ezek 2017-ben 3,158 milliárd forinttal járultak hozzá a társaság forgalmához. Ebből például már könnyen kiszámítható, hogy 2017-ben Magyarországon majdnem pontosan ötven milliárd forintért adtak el Microsoft termékeket, miközben a magyar leányvállalat csak 13,1 milliárd forint után adózik. A különbség Írországon keresztül jut a Microsofthoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyarország mobilhálózata a világ legjobbjai között

ked júl 23 , 2019
Az Opensignal 87 országot átfogó, legfrissebb tanulmánya szerint a magyar mobilhálózatok átlagos letöltési sebessége 32,7 Mbps, ami közel kétszer olyan gyors, mint a 20 Mbps-os sebességet el nem érő globális átlag. Ezzel Magyarország a világon a tizenegyedik, Európában a hatodik leggyorsabbnak számít, és olyan országokat előzött meg, mint Csehország, Ausztria, […]
internet

És még ez is...