Korlátozzák az USA egyes kormányzati szervezeteit, hogy bejegyzésekről egyeztessenek közösségi médiacégekkel

Terry A Doughty bíróEgy szövetségi bíró cenzúra miatt kedden megtiltotta az amerikai kormány egyes szereplőinek, hogy egyeztetéseket folytassanak bejegyzésekről közösségi médiavállalkozásokkal.

Louisiana állam szövetségi kerületi bírója, Terry Doughty tiltó jogi végzése egy 2022-ben indított per részeként született, amelyet a Louisiana és Missouri államok igazságügyeit irányító főügyészek indítottak. A beadványban azt feltételezték, hogy az amerikai szövetségi kormány túllépett hatáskörén, amikor nyomást gyakorolt a közösségi médiumokra annak érdekében, hogy lépjenek fel olyan bejegyzésekkel szemben, amelyek a koronavírus-járvány idején az oltástól való idegenkedést eredményezhetnek. A periratban a kezdeményezők a Google-t, a Facebook anyavállalatát, a Metá-t, és a Twittert nevesítették. A bíró szerint számottevő bizonyíték áll rendelkezésre „egy széleskörű cenzúra-kampányra”. Megfogalmazása alapján a bizonyíték egy majdhogynem „disztopikus forgatókönyv” megvalósulását mutatja.

Azt, hogy a Covid-19-világjárvány idején – amit önmagában is a széleskörű kétség és bizonytalanság jellemzett – az Egyesült Államok kormánya a látszat szerint az „orwelli Igazság-minisztériumhoz hasonló szerepet játszott”. A bírói határozat megtiltja többi között a szövetségi egészségügyi minisztérium, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és a Fehér Ház sajtótitkára számára, hogy párbeszédet folytasson közösségi médiacégekkel minden olyan témában, ami „bátoríthatja, nyomást gyakorolhat, vagy kiválthatja” bejegyzés eltávolítását, törlését, hozzáférhetőségének korlátozását, illetve a szólásszabadság által védett tartalmának szűkítését.

Az igazságügyi minisztérium illetékese a bíró végzésre reagálva azt közölte, hogy a kormányzat tanulmányozza lehetőségeit a döntés nyomán, de kitart amellett, hogy felelősségteljes cselekményeket támogatott a közegészségügy védelme és biztonsága érdekében.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Adatvédelem: az EU egyszerűsítené a határon átnyúló ügyeket

csü júl 6 , 2023
Az Európai Bizottság új jogszabályt javasolt az adatvédelmi hatóságok közötti együttműködés egyszerűsítésére az általános adatvédelmi rendelet határokon átnyúló ügyekben történő érvényesítése során. Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján, a javaslat bemutatásakor elmondta: az új rendelet részletes szabályokat állapít meg az általános adatvédelmi rendelet által létrehozott és […]
Didier Reynders

És még ez is...