Most jó Yettelesnek lenni: fittyet hányhatnak a betonfalakra

YettelAz üzleti ügyfelek után 2023 decemberétől lakossági ügyfelei számára is díjmentesen hozzáférhetővé teszi a Voice over WiFi (VoWiFi) szolgáltatást a Yettel.

A VoWiFi technológia segítéségével olyan épületekben és belső helyiségekben is elérhető válik a kiváló minőségű hanghívás és – arra alkalmas készülékeken – az sms-küldés lehetősége, ahol a kültéri mobiljel már gyengébben érhető el, vagy be sem jut odáig: a telefonok a helyi vezeték nélküli internet (wifi-hálózat) segítségével csatlakozhatnak a mobilhálózatra, teljes lefedettséget biztosítva az épületen belüli wifi hatósugarán belül.

Magyarország mobilhálózatai világviszonylatban is az élvonalba tartoznak, ugyanakkor a technológia, a mobil rádiójelek terjedési sajátosságai miatt előfordul, hogy vastag falú épületek belsejébe, fémszerkezetes épületek mélyére vagy földszint alatt fekvő helyiségekbe gyengébben vagy nem jut el a bázisállomásról adott mobil-rádiójel. Ebben segít a Yettel most elérhetővé tett, külön díj nélkül igénybe vehető szolgáltatása, a VoWiFi, amely a beltéri mobilkapcsolat első lépéseként a helyi wifi-hálózatra csatlakozik, és innen kapcsolódik a szolgáltató mobilhálózatára, ezzel jelentősen növelve a mély beltéri hálózati lefedettséget. A szolgáltatásának márciusi indulásakor első körben a mobiltársaság üzleti előfizetői vehették igénybe azt, ám mostantól a szélesebb közönség, a lakossági előfizetők számára is elérhetővé vált a Yettel VoWifi.

Két lépés a Yettelnek, de nagy az előfizetőiknek

Ahhoz, hogy egy adott előfizető használatba tudja venni a VoWifi-technológiát, csupán egy díjmentes sms-t kell küldenie „VOWIFI” kulcsszóval a 1744-es telefonszámra, ezzel a lépéssel a hálózati oldalon aktiválja a szolgáltatást. Második lépésként a VoWiFi-képes mobilon egy gyors menü-beállítás után aktiválható a szolgáltatás. Ezt követően a készülék gyenge, vagy hiányzó mobilhálózati jel esetén automatikusan a csatlakoztatott wifi-kapcsolaton keresztül kezdeményezi és fogadja a bejövő hívásokat, illetve kezeli az sms-forgalmat.

Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese„Egy több tízmilliárd forintos hálózatfejlesztési beruházás hajrájában vagyunk, ami nem csak az országosan elérhető 4G-hálózat kapacitását növelte a korábbi két-három szorosára, de utat tört az 5G elterjedésének is, amit jelenleg már több mint hétszáz bázisállomáson biztosítunk ügyfeleinknek. Ennek az átfogó modernizációnak köszönhetően az egyre fejlettebb mobilnet-hozzáférésen túl új képességeket is nyújthatunk ügyfeleinknek, így a VoWiFi-szolgáltatást is már minden üzleti és lakossági előfizetőnk élvezheti” – mondta el Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese.

A VoWiFi teljes mértékben együttműködik a hagyományos értelemben vett mobilhálózattal. A kitűnő minőségű hanghívást a mobilhálózat által biztosított (4G-alapú) VoLTE és a VoWiFi egyaránt képes nyújtani, a technológiák közti átlépés hívás közben is zökkenőmentes: telefonhívás közben, helyváltoztatás esetén a rendszer automatikusan az elérhető – vagy mindkét technológia elérhetősége esetén – az előnyben részesített hálózatra vált, így a wifi hatósugarát elhagyva a VoLTE-n megszakítás nélkül folytatható a hívás, ugyanígy fordítva, a folyamatban lévő VoLTE-hívást a VoWifi zökkenőmentesen veszi át.

A Yettel hálózatán jelenleg a VoWifi-képes készülékek közül a Samsung 2022 utolsó negyedéve után kiadott, valamint az Apple iOS17 operációs rendszerét futtató készülékek támogatják a szolgáltatást, hamarosan pedig az újabb Xiaomi, Nokia, Huawei és Honor készülékeken is elérhetővé válik. A Yettel kínálatában az új mobilkészülékek hetven százaléka már VoWifi-képes, és ez az arány tovább növekszik a jövőben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Sose találod ki melyik cég nyert megint állami támogatást

pén dec 8 , 2023
ShareTweetPinShareAz Európai Bizottság jóváhagyta, hogy hét tagállam, köztük Magyarország összesen legfeljebb 1,2 milliárd euró (mintegy 470 milliárd forint) állami támogatást nyújtson egy, a felhő- és pereminformatika-technológiák területét érintő közös európai kezdeményezéshez. Az uniós bizottság közleménye szerint a jóváhagyott Újgenerációs felhő-infrastruktúra és -szolgáltatások (CIS) nevű kezdeményezés elő fogja segíteni, hogy különböző […]
felhő, cloud

És még ez is...