Adatvédelem: az EU egyszerűsítené a határon átnyúló ügyeket

Didier ReyndersAz Európai Bizottság új jogszabályt javasolt az adatvédelmi hatóságok közötti együttműködés egyszerűsítésére az általános adatvédelmi rendelet határokon átnyúló ügyekben történő érvényesítése során.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján, a javaslat bemutatásakor elmondta: az új rendelet részletes szabályokat állapít meg az általános adatvédelmi rendelet által létrehozott és az egységes alkalmazást célzó együttműködési mechanizmus zökkenőmentes működésének támogatására, továbbá harmonizálja a meglévő szabályokat a határokon átnyúló ügyekben. A rendelet konkrét eljárási szabályokat állapít meg a hatóságok számára azokban az ügyekben, amelyek különböző tagállamokban tartózkodó egyéneket érintenek. A fő adatvédelmi hatóság számára például kötelezettséget ír elő arra vonatkozóan, hogy a legfontosabb kérdésekről összefoglalót küldjön az érintett partnereinek, amely a vizsgálat fő elemeit és az ügyről alkotott véleményét tartalmazza. Hozzá fog járulni a nézeteltérések csökkentéséhez, és elő fogja segíteni a hatóságok közötti közös álláspont kialakítását az eljárás kezdeti szakaszától fogva.

Az egyének számára az új szabályok egyértelművé teszik, hogy mit kell benyújtaniuk panasz esetén, és biztosítják, hogy megfelelően bevonják őket az eljárásba. A vállalkozások számára az új szabályok egyértelműsítik a jogszerű eljáráshoz való jogukat, amikor az adatvédelmi hatóság az általános adatvédelmi rendelet esetleges megsértését vizsgálja. A szabályoknak köszönhetően ezért gyorsabban születhet megoldás az ügyekben, ami gyorsabb jogorvoslatot jelent, és növeli a vállalkozások jogbiztonságát. Az új szabályok révén az adatvédelmi hatóságok együttműködése gördülékenyebb lesz, és nő a végrehajtás hatékonysága. Az eljárási szempontok harmonizációja elő fogja segíteni a vizsgálatok időben történő befejezését és az egyének számára a gyors jogorvoslatok szavatolását – tette hozzá az uniós biztos.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Újra magyar kézben a Vatera

csü júl 6 , 2023
Az eMAG bejelentette, hogy a Vatera online piactér kiválik a cégcsoportból és Várkonyi Balázs, illetve Kelemen Gyula, az Extreme Digital alapítói vásárolták ki. A két üzletember az Extreme Digital-eMAG Kft.-beli üzletrészeik értékesítését követően a Vatera többségi tulajdonosaiként vezetik majd a céget és koordinálják a jövőbeli fejlesztéseket. A tranzakció várhatóan 2023 […]
Várkonyi Balázs

És még ez is...