Komondor 64: szuperszámítógéphez kap hozzáférést az egri egyetem

Komondor HPCEgyüttműködésről állapodott meg a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE).

Zentai László, az egyetem kommunikációs referensének tájékoztatása szerint az együttműködés eredményeként az egri felsőoktatási intézmény hozzáférést kap hazánk leggyorsabb szuperszámítógépéhez, amely lehetőséget kínál több kutatási projekt és kutatócsoport munkájának felgyorsítására, támogatására. A megállapodás azért is fontos az egri intézmény számára, mert a különböző témakörökben kutatást végző munkatársak és tevékenységük HPC kutatási projektekbe történő bevonása lehetővé teszi a két terület szorosabb kapcsolódását, valamint ösztönzi a tudományterületek határán születő publikációk készítését. Az informatika kar oktatói és az EKKE Agria Innorégió Tudásközpont munkatársai Király Roland vezetésével több kutatási projektet is terveznek megvalósítani a HPC felhasználásával. A tudományos munka támogatásával párhuzamosan a karon elindul a HPC képzés angol és magyar nyelven, hogy a kutatási feladatokba a hallgatók is mielőbb be tudjanak kapcsolódni – fűzte hozzá Zentai.

A Komondor nevű gépet többek között a Debreceni Egyetem is alkalmazza borvidékek mikrobiológia terroir-jának vizsgálatára, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem kvantumkémiai módszerek fejlesztésére, de az ELTE és a Magyar Tudományos Akadémia kutatói is igénybe veszik a nagy teljesítményű számítógép nyújtotta lehetőségeket.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Packeta - easySales együttműködés

ked dec 6 , 2022
A webáruházak számára automatizált szolgáltatásokat nyújtó román easySales integrálta a Packeta Hungary futárszolgálatot. A Packeta Hungary Kft. közleménye szerint az easySales olyan automatizált értékesítési rendszert kínál a webáruházaknak, amellyel könnyedén listázhatják kínálatukat az árösszehasonlító oldalakon, egyszerűen nyomon követhetik a leadott rendeléseket, kezelhetik raktárkészletüket, vagy dinamikusan alakíthatják árazásukat, hogy versenyképesek maradjanak. […]
Packeta, leánykori nevén Záslikovna csomagátadás a boldog vevőnek

És még ez is...