Kiherélt jogszabályt fogadott el az EP

Europai ParlamentAz Európai Parlament (EP) elfogadta azt a jogszabályt, amely biztosítja, hogy megalapozatlan vádakkal ne lehessen perbe fogni és elhallgattatni kritikát megfogalmazó újságírókat, aktivistákat, jogvédőket, tudósokat és szervezeteket.

Az 546 szavazattal, 47 ellenében és 31 tartózkodás mellett kedden jóváhagyott jogszabály uniós védelmet biztosít a megalapozatlan és visszaélésszerű perekkel szemben a közérdekű ügyekkel foglalkozó magánszemélyek és szervezetek számára, különösen abban az esetben, ha munkájuk az alapjogok érvényesülését, a korrupciós ügyek feltárását, a demokrácia védelmét vagy a dezinformáció elleni küzdelmet szolgálja — tájékoztatott az uniós parlament. A jogszabály csak a több tagországot érintő esetekre terjed ki. Nem alkalmazandó tehát akkor, ha az alperes és a felperes származási országa megegyezik az illetékes bíróság helye szerinti országgal, vagy ha az eset csak egyetlen tagországra korlátozódik. Tehát a magyar tényfeltáró újságírókat sem fogja megvédeni az esetleges kormányzati megfélemlítéstől.

A jogszabály gondoskodik az áldozatok védelméről is: a bíróságok már korai szakaszban elutasíthatják a megalapozatlan pereket. Ha megállapítást nyer a visszaélés ténye, a felperesnek kell állnia a teljes perköltséget, ezen belül az alperes jogi képviseletének költségeit és kárainak megtérítését. Amennyiben az alperes az eljárás korai megszüntetését kéri, a felperesnek kell bizonyítania, hogy a vád nem megalapozatlan. A bíróság akár bírságot is kiszabhat, illetve kártérítésre kötelezheti a felpereseket. Mivel az ügyek számukra kedvezőbb elbírálásában bízva a felperesek gyakran saját érdekeik szerint választják meg, hogy melyik bíróságnak legyen joghatósága, az EU a továbbiakban nem fogja elismerni azokat az unión kívüli országokban hozott ítéleteket, amelyeket megalapozatlan vagy visszaélésszerű perekben hoznak magánszemélyek vagy intézmények ellen.

A tagországoknak egyablakos információs rendszert kell létrehozniuk, ahol a stratégiai perek esetleges áldozatai tájékozódni tudnak a jogorvoslati lehetőségekről, az eljárási biztosítékokról, valamint az elérhető jogi, pénzügyi és pszichológiai segítségről. Az is a tagországok felelőssége, hogy a határokon átnyúló polgári eljárásokban költségmentességet biztosítsanak. Nyilvánosságra kell hozniuk továbbá a közéleti részvételt akadályozó stratégiai perekkel kapcsolatos minden jogerős bírósági ítéletet, és azokról részletes adatokat kötelesek gyűjteni. A jogszabály a kihirdetését követően húsz nappal lép hatályba. Ezután a tagállamoknak két év áll rendelkezésre a szabályok átültetésére.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Felizgatta a HMD-t az együttműködés a Mattellel

pén márc 1 , 2024
ShareTweetPinShareA Human Mobile Devices (HMD) a Nokia márkájú okos- és butatelefon-gyártó a Mattel játékgyártóval együttműködve idén nyáron piacra dobja a Barbie Flip Phone-t. A HMD marketingigazgatója, Lars Silberbauer szerint „Eljött az ideje annak, hogy a ‘reels-ek’ és a social media világát valódi, megélt pillanatokra cseréljük, és fellélegezhessünk a folyamatos online […]
Barbie flip phone

És még ez is...