Kelet-Közép-Európa: a gazdaság digitalizációja további lendületet adhat

A gazdasági digitalizációt javasolja együttműködés keretében a kelet-közép-európai országoknak növekedésük fellendítésére az amerikai McKinsey & Company vezetési tanácsadó vállalat.

A tanácsadó szerint a kelet-közép-európai régió viszonylag erőteljes növekedése ellenére is kevésbé van telítve termelő tőkejavakkal, mint a fejlettebb nagy uniós országok. Minden lehetőségük megvan azonban arra, hogy gazdasági motorjuk teljesítményét digitalizációval, mint egyfajta “turbófeltöltővel” növeljék tovább és ezáltal felzárkózzanak a digitalizáció európai éllovasai, a kilenc észak-európai ország közé. A McKinsey számításai szerint a kelet-közép-európai térség bruttó hazai termékének 6,5 százalékát termelte a digitális gazdaság 2016-ban, 76 milliárd dollárt. Szerves növekedéssel, tehát ha minden úgy megy tovább ahogy eddig, ez hatvanmilliárd euróval közel a duplájára, 136 milliárd euróra növekedhet 2025-ig és így a GDP kilenc százalékát adja majd. A köz- és a magánszféra termelékenységének a növelésére alkalmazott digitalizációval, az e-kereskedelem ösztönzésével és a lakossági kiadások növekedésével azonban a digitális gazdaság által termelt bruttó hazai termék akár 200 milliárd euróval is növekedhet a térségben, így 2020-ra elérheti a 276 milliárd dollárt, a GDP 16 százalékát.

A kelet-közép-európai régióban a McKinsey szerint a digitális gazdaság ösztönzésével előállított érték 2025-ig évi plusz egy százalékponttal járulhat hozzá a GDP-növekedéshez. A digitális gazdaság 6,5 százalékos részaránya a CEE régió bruttó hazai termékében megközelíti az “öt nagy” tagország 6,9 százalékát, elmarad azonban a digitalizáció éllovasai, az észak-európai országok átlagosan 7,3 százalékától, ezen belül is Svédország 9,0 százalékától. A kelet-közép-európai régióban a digitális gazdaság 2016-ban 746 euró egy főre jutó bruttó hazai terméket állított elő, az öt nagyban 2264 eurót, az északi országokban pedig 3276 eurót. A digitális gazdaság növekedési ütemében azonban a kelet-közép-európai régió vezet: 2012 és 2016 között évi átlagban 6,2 százalék volt a növekedés, míg az öt nagynál 3,1 százalék, az északi országoknál pedig 5,9 százalék. Svédország viszont 9,9 százalékos növekedést ért el. A nem-digitális gazdaság a CEE régióban 2012 és 2016 között 2,6 százalékkal nőtt, az öt nagynál 1,2 százalékkal, az északi országokban 2,0 százalékkal, Svédországban 2,2 százalékkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kezdd egy appal a nappalt!

ked dec 11 , 2018
Most csúcskészülékeket nyerhetnek a Magyar Telekom mobilalkalmazás használói. Nemrég kapott áttekinthetőbb, szemrevalóbb külsőt a Magyar Telekom saját fejlesztésű mobilalkalmazása, amelynek fő attrakciója, hogy minden előfizetés egyben, egyetlen jelszó és azonosító segítségével kezelhető. Módosíthatók a szolgáltatások, előfizetések, gyorsan és könnyen befizethetők a számlák – mindez pedig lerövidíti az ügyintézésre fordítandó időt, […]

És még ez is...