Itt a trójai, amely térdre kényszerített egy bankot

virus-wormA Tesco Bank több ezer ügyfele esett nemrégiben a kiberbűnözők áldozatául az Egyesült Királyságban. A támadást az úgynevezett Retefe kártevő használatával hajtották végre a kiberbűnözők.

A trójai a felhasználók online banki belépési adatait próbálja megszerezni a tranzakciók végrehajtásához. Mivel a kártevő célpontjainak listáján más bankok is szerepelnek, illetve a program más régiókban is felbukkanhat. A Tesco Bank vezérigazgatója, Benny Higgins nyilatkozatában megerősítette, hogy néhány ügyfelük felhasználói fiókját online támadás érte, ami egyes esetekben pénzveszteséggel is járt. A BBC szerint körülbelül negyvenezer felhasználó észlelt gyanús aktivitást a múlt héten, és közülük körülbelül húszezernek lopták el a pénzét. A bank képviselője megerősítette, hogy továbbra is együttműködnek a hatóságokkal, és tájékoztatni fogják az ügyfeleiket online oldalaikon és más csatornákon keresztül.

A Tesco Bank úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti az online tranzakciók végrehajtását, de más szolgáltatásait például a pénzfelvételt lehetővé teszi ügyfelei számára. Elemzők szerint más országokban található bankok egész hosszú listája szerepel ennek a vírusnak a célkeresztjében. Korábban az Egyesült Királyság mellett Svájcban és Ausztriában volt jelen, valamint olyan népszerű szolgáltatásokat is érintett, mint a Facebook és a Paypal. A támadások már 2016 februárjában kezdődtek, azonban a Retefe trójai korábban is aktív volt, pusztán más technikát használt, hogy megfertőzze az áldozatok gépeit. A fejlesztések eredményeként azóta megjelent a vírushoz köthető mobil applikáció és bővült a célpontok listája is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Karbonkibocsátásban A-osztályban a Canon

sze nov 16 , 2016
A Canon az idén először kaphatta meg a legkedvezőbbnek számító A-besorolást, amelyet ebben az évben átvizsgált hatezer cégből csupán 193 vállalat nyert el világszerte. A 2000-ben az Egyesült Királyságban megalapított CDP (korábban Carbon Disclosure Project) működteti a világ egyetlen olyan rendszerét, amely méri, feldolgozza és nyilvánosságra hozza a vállalatok és […]