Egyre több adatlopási ügy várható

 

Magas kockázati tényezőként tartja számon az adatlopást a vállalatok 84 százaléka, több mint felük szerint pedig ez a kockázat tovább fog nőni az elkövetkező három évben – derül ki a KPMG legújabb kutatásából. Bár a vállalatok tisztában vannak a kockázatokkal, csak kevés adatlopási eseményt említettek, miközben védelmi rendszerük hiányos: az adatlopás kockázatának felmérését többségük (59 százalék) csak informálisan és többnyire rendszertelenül végzi el. Magas kockázatot látnak a hordozható adattárolókban, a pendrive-okban, DVD-kben, mégis nagyon kevesen tesznek azért, hogy ezek használata biztonságosabbá váljon. Az adatlopásért leginkább saját alkalmazottjaikat tartják felelősnek (64 százalék), különösen a középvezetői szintről számítanak ilyen esetekre. „Annak ellenére, hogy a vállalatok magas kockázati tényezőként tekintenek az adatlopásra, csak nagyon kevesen ellenőrzik adataik kockázatát, kategorizálják adataikat szenzitivitás és bizalmasság szerint, vagy kontrollálják a felhasználók hozzáférését ezekhez az információkhoz. Külön aggodalomra ad okot, hogy a legtöbb vállalat nem tett semmilyen intézkedést a hordozható adattárolók veszélyeinek kiküszöböléséért” – hívta fel a figyelmet Gaidosch Tamás, a KPMG kockázati tanácsadás szolgáltatásainak magyarországi vezetője.

“Úgy látjuk, hogy a hazai vállalkozások sem a kockázatok felmérésére, sem az adattárolók megfelelő védelmére nem fordítanak elegendő figyelmet, pedig a megfelelő adatvédelmi technológiák rendelkezésre állnak, és a befektetendő energia a cégek szellemi tulajdonainak és hírnevének megkárosításából fakadó károkhoz képest elenyésző. Egy Data Loss Prevention megoldással például az adott vállalat teljes adatállományának hozzáférhetőségét, megoszthatóságát is egyénekre szabhatóan lehet szabályozni, így csökkentve a szenzitív adatok illetéktelen kezekbe kerülésének veszélyét” — nyilatkozta a Biztonságpiac.hu megkeresésére Egerszegi Krisztián, a CDSYS ügyvezető igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kadirov a webre költözik

csü jún 21 , 2012
  Szerdán a Csecsen Köztársaság elnöke, Ramzan Kadirov is mikroblogot indított a Twitteren. Az első órában 830 követője iratkozott fel. Hírek szerint Kadirov Dimitrij Medvegyev orosz elnökkel való találkozásának hatására kezdett blogolni. Medvegyev már korábban elkezdett mikroblogolni, és rengeted követője van. Az elnök adminisztrációja azt ígérte, hogy hamarosan a mikroblog […]