Húszmillió forintos online csalás

forintTöbb mint húszmillió forinttal károsított meg egy ruhákat áruló miskolci nőt egy ukrán csaló.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Miskolci Rendőrkapitányság csalás miatt folytat nyomozást a Budapesten élő huszonnégy éves ukrán férfival szemben, aki tavaly márciusban jelentkezett a nő internetes hirdetésére, és megbeszélték, hogy egy futárcégen keresztül fogják lebonyolítani az ügyletet. A későbbi sértett ezután kapott egy e-mailt, amelyben a linkre kattintva a saját pénzintézete internetes felületéhez hasonló oldalra jutott. Ott megadta összes online banki adatát, amelyek birtokában az elkövető megszerezte az összeget – közölték. Miután a sértett észlelte a tranzakciót, bejelentést tett a rendőrségen, majd kezdeményezte bankjánál a pénzvisszahívást, így a nő visszakapta az eltulajdonított pénzt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen – áll a közleményben.

A főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében:

  • Előfordul, hogy egy, a böngészőbe beírt és a keresett oldalhoz megtévesztésig hasonló weblapra irányítanak minket, így pedig könnyen áldozattá válhatunk, ha nem figyelünk kellőképpen oda!
  • Fontos, hogy ne a keresőoldalról nyissuk meg internetbankunk oldalát, hanem írjuk be annak pontos nevét a felső címsorba, így elkerülve annak lehetőségét, hogy áloldalra irányítsanak minket!
  • Amennyire tudjuk, tegyük biztonságossá számítógépünket! Telepítsünk rá megfelelő vírusirtót, tűzfalat, és frissítsük rendszeresen az alkalmazásainkat!
  • Minden digitális alkalmazásunkhoz, illetve telefonos applikációhoz használjunk erős, egyedi jelszavakat!
  • Különösen a banki alkalmazásokhoz, illetve az e-mail-fiókjainkhoz használjunk két- vagy többlépcsős azonosítást!
  • Lehetőség szerint ne kapcsolódjunk nyílt wifihálózatra!

Ha mégis bajba kerülünk, azonnal kezdeményezzünk pénzvisszahívást a bankunknál, illetve tegyünk feljelentést a rendőrségen!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Románia bevezeti az e-személyazonosító igazolványt

hét jan 8 , 2024
ShareTweetPinShareKlaus Iohannis államfő kihirdette a lakosság nyilvántartását és az elektronikus személyazonosító igazolványt szabályozó törvényt módosító és kiegészítő 2023/12-es számú kormányrendeletet jóváhagyó jogszabályt. A törvény értelmében az elektronikus személyazonosító igazolvány lehetővé teszi tulajdonosa számára az elektronikus aláírás használatát, és a különböző állami intézmények informatikai rendszerében történő azonosítását. A jogszabály lehetővé teszi […]
román e-személyi igazolvány

És még ez is...