Átvizsgálják egy korrupcióval gyanúsított képviselő informatikai eszközeit Romániában

Román korrupcióellenes ügyészség (DNA)Nagy többséggel jóváhagyta a bukaresti képviselőház hétfőn, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) átvizsgálja Daniel Tudorache informatikai eszközeit, a képviselőt bűnrészességgel gyanúsítja a vádhatóság egy – a világjárvány idején lebonyolított – túlárazott közbeszerzéssel kapcsolatban.

A DNA október 21-én közölte, hogy bűnvádi eljárást kezdeményezett 56 gyanúsított – köztük a feltételezett bűncselekmény idején Bukarest első kerületének polgármesteri tisztségét betöltő Tudorache – ellen, akiket bűnszövetkezet létrehozásával, súlyos kárt okozó hivatali visszaéléssel, okirat-hamisítással és sikkasztással gyanúsítanak. A vádhatóság kezdeményezésére az igazságügyi miniszter múlt héten intézett átiratot a parlamenthez, amelyben a törvényhozás hozzájárulását kérte az időközben parlamenti mentelmi jogot szerző Tudorache elleni bűnvádi eljárás lefolytatásához. A bűnszövetkezet állítólag a járvány miatt távoktatásra kényszerült diákok számára versenytárgyalás nélkül vásárolt 75 500 táblagépet, a valós ár háromszorosáért 1200 fertőtlenítésre használt sprayt és 200 érintésmentes hőmérőt. A DNA szerint a beszerzés ürügyén 67,8 millió lejjel (5,6 milliárd forint) károsították meg a főváros első és ötödik kerületének költségvetését.

Tudorache a szavazás előtt azt mondta: nincs titkolnivalója, ezért az engedély megadására kérte képviselőtársait. Ugyanakkor érthetetlennek nevezte, hogy két év elteltével akarja az ügyészség a telefonját átvizsgálni, amikor ezt a feljelentést követően 2020 őszén a parlament hozzájárulása nélkül is megtehette volna. A politikus úgy vélekedett, hogy a DNA “most találta elérkezettnek az időt egy kis cirkuszra”. Tudorache mentelmi jogát 243 szavazattal tíz ellenében függesztette fel a képviselőház. A román parlament korábban számos esetben megakadályozta a korrupcióval gyanúsított politikusok ellen kezdeményezett bűnvádi eljárások lefolytatását arra hivatkozva, hogy a DNA a korrupcióellenes harc ürügyén valójában a “mélyállam” megrendelésére végez politikai tisztogatást.

Romániában a törvényhozók ellen csak a kétkamarás parlament illetékes házának jóváhagyásával indulhat bűnvádi eljárás, akkor is, ha az ügyészség olyan bűncselekményekkel gyanúsítja a tisztségviselőt, amelyeket a gyanú szerint nem törvényhozói megbízatása idején követett el. A politikai nyilatkozatokra vonatkozó mentelmi jog mellett a törvényhozóknak más előjogokat is biztosít az alkotmány: csak a parlament jóváhagyásával lehet előzetes letartóztatásba helyezni őket, vagy – az elektronikus adathordozók és számítástechnikai eszközök átvizsgálására kiterjedő – házkutatást elrendelni ellenük.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Black Friday 2022: pályacsúcsot ért el az eMAG

ked nov 22 , 2022
Új forgalmi csúcsot hoztak az eMAG Black Friday egyetlen napon át tartó akciói, az idei kampány megmozgatta a hazai online vásárlóközönség több mint kétharmadát. November 18-án reggel hét óra után kezdődött, és másnap hajnali két óráig tartott az eMAG 2022-es Black Friday kampánya, amely során több mint 166 ezer vásárló […]
Black Friday