Románia bevezeti az e-személyazonosító igazolványt

román e-személyi igazolványKlaus Iohannis államfő kihirdette a lakosság nyilvántartását és az elektronikus személyazonosító igazolványt szabályozó törvényt módosító és kiegészítő 2023/12-es számú kormányrendeletet jóváhagyó jogszabályt. A törvény értelmében az elektronikus személyazonosító igazolvány lehetővé teszi tulajdonosa számára az elektronikus aláírás használatát, és a különböző állami intézmények informatikai rendszerében történő azonosítását. A jogszabály lehetővé teszi az elektronikus személyazonosító igazolvány kiállítását a szülők kérésére a 14 évnél fiatalabb kiskorúak számára is.

Ezt két évre állítják ki a két évet be nem töltött kisgyerekek, négy évre a kettő és tizennégy év közötti gyermekek, öt évre a tizennégy és tizennyolc év közötti kiskorúak számára. A tizennyolc és hetven év közötti felnőttek tíz évre kapják meg az igazolványt, a hetven év fölötti személyeknek pedig meghatározatlan időre állítják ki a dokumentumot. Az állampolgároknak továbbra is lehetőségük lesz választani az elektronikus személyazonosító igazolvány és az egyszerű személyazonosító igazolvány között — számolt be az Agerpres román hírügynökség.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nyakunkon a nemzeti adatvagyonról szóló új törvény

hét jan 8 , 2024
ShareTweetPinShareAlig két évvel a nemzeti adatvagyon törvény (2021. évi XCI. törvény) elfogadása és hatálybalépése után változik a nemzeti adatvagyon hasznosításának keretrendszere, miután az Országgyűlés elfogadta a nemzeti adatvagyon hasznosításának rendszeréről és az egyes szolgáltatásokról szóló törvényt. A hatályba lépéshez még a köztársaság nélküli köztársasági elnöknek is alá kell írnia. A […]
törvény, paragrafus

És még ez is...