Ha lassabban akarsz öregedni, ápold a mikrobiomjaidat

mikrobiomAz emberi mikrobiom állapota összefüggést mutat az öregedés gyorsaságával – állítja Kerepesi Csaba, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), valamint Torma Ferenc, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kutatója közös tanulmányukban.

A biológiai életkort mesterséges intelligencia alapú, úgynevezett epigenetikai órák mérik, amelyek képesek az öregedési folyamat mérésére és betegségek, illetve a halál előrejelzésére. A magasabb edzettségi fokot lassabb öregedéssel és egészségesebb élettel hozzák összefüggésbe. A mikrobiom (például a bélflóra) változik különféle betegségek és az öregedés hatására, mégis a kapcsolata az epigenetikai öregedésórákkal eddig ismeretlen volt – írták a közleményben.

Ennek kiderítésére a kutatók aktív emberek bélflórájából, valamint véréből vettek mintákat, amelyet az edzettségi adataikkal vetették össze. „Alkalmazva az epigenetikai öregedésórákat, összefüggéseket kerestünk a gyorsult öregedés, a bélflóra összetétele és az edzettség között” – fogalmazott a közleményben Kerepesi. A kutatók azt tapasztalták, hogy a középkorú, illetve idős emberek között a gyorsult öregedés a bélflóra megnövekedett diverzitásával és alacsonyabb edzettségi fokkal, valamint rosszabb egészségi állapottal párosult.

A közlemény szerint a kutatók azt is megfigyelték, hogy a lassult öregedést és a magasabb edzettségi szintet mutató egyének bélflórájában nagyobb arányban fordultak elő azok a baktériumok, amelyeket gyakran gyulladásgátlással hoznak összefüggésbe. „Összefoglalva, az eredményeink azt sugallják, hogy a mikrobiom egyes megváltozásai összefüggésbe hozhatók a vér alapján mért gyorsult öregedéssel és az edzettséggel” – mutattak rá a kutatók.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Akciózik a DIGI: Fél évig fél áron a gigás net

szo márc 9 , 2024
ShareTweetPinShareFél évig ötven százalékos havidíj-kedvezményt biztosít a DIGI a DIGINet 1000 FTTH (1000/300 Mbit/s maximális sávszélességet kínáló optikai vezetékes) díjcsomagra a mindenkori aktuális díjból. Az új ügyfelek számára az igénybevétel feltétele a tizenkét hónapos hűségidő és az elektronikus számlázási (e-Pack) vállalása. Az ajánlattal a DIGI már meglévő ügyfelei is élhetnek, […]
Digi WiFi 6

És még ez is...