Folytatódik a kriptokirály dráma

Do Kvon, a kriptokirály fénykorában

Felülbírálta a montenegrói fellebbviteli bíróság a dél-koreai „kriptokirály” Egyesült Államoknak történő kiadatására vonatkozó bírósági döntést kedden, és az ügy újratárgyalását rendelt el.

A Terraform blokklánccég dél-koreai alapítójának, Do Kvonnak a kiadatásáról február 21-én döntött a podgoricai felsőbíróság. A testület két döntést hozott, az egyik szerint Do Kvont kiadják az Egyesült Államoknak, a másikban pedig elutasították a kiadatását Dél-Koreának. A keddi döntés azt jelenti, hogy folytatódik a „kriptokirály” hónapok óta tartó harca a montenegrói igazságüggyel. Do Kvont és társát, a Terraform pénzügyeiért felelős Hon Csang Dzsunt tavaly március 23-án a podgoricai repülőtéren fogták el, amikor egy Dubajba tartó magánrepülőre készültek felszállni. Mindkét férfi hamis okmányokkal utazott volna. Tavaly júniusban közokirat-hamisítás miatt mindkettőjüket négy-négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Podgoricában.

Közben a montenegrói igazságügyi minisztériumhoz az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától is érkezett kérelem a férfiak kiadatására. A podgoricai felsőbíróság novemberben arról tájékoztatott, Do Kvon beleegyezett abba, hogy Dél-Koreának adják ki. Erről azonban az igazságszolgáltatásnak kellett döntenie azt követően, hogy a férfi letöltötte kiszabott börtönbüntetését Montenegróban. A montenegrói igazságügyi minisztérium február 5-én közölte, hogy Hon Csang Dzsunt kiadták Dél-Koreának — közölte a Szabad Európa Rádió nyugat-balkáni irodája az internetes oldalán..

Do Kvon blokklánccége 2022-ben omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna, elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint negyvenmilliárd dollárt veszítettek. A „kriptokirály” korábban ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte. Emellett több Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy „egyáltalán nincs szökésben”, azonban tartózkodási helyét „biztonsági okokra” hivatkozva nem volt hajlandó elárulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Addig sírdogált a szakma, hogy nincs elég informatikus, hogy a BMW elhitte

sze márc 6 , 2024
ShareTweetPinShare Kolozsváron nyit informatikai központot a BMW Group, ebből a célból a német autógyártó vegyesvállalatot hoz létre az NTT Data Románia informatikai céggel. A kolozsvári központban kezdetben 120 számítástechnikai szakember dolgozik majd. Az év végére 250-re, 2027-re pedig több ezerre nő majd létszám – közölték a vegyesvállalat alapítói. „Az NTT […]
NTT Data - BMW - Kolozsvár

És még ez is...