Addig sírdogált a szakma, hogy nincs elég informatikus, hogy a BMW elhitte

NTT Data - BMW - KolozsvárKolozsváron nyit informatikai központot a BMW Group, ebből a célból a német autógyártó vegyesvállalatot hoz létre az NTT Data Románia informatikai céggel.

A kolozsvári központban kezdetben 120 számítástechnikai szakember dolgozik majd. Az év végére 250-re, 2027-re pedig több ezerre nő majd létszám – közölték a vegyesvállalat alapítói. „Az NTT Data-vel egy erős partnerre támaszkodunk, amely kitűnő hálózattal rendelkezik egy dinamikus technológiai területen, lehetővé téve, hogy fokozott ütemben és célzottan további szoftver kompetenciákat fejlesszünk ki” – nyilatkozta Alexander Buresch, a BMW Group informatikai fejlesztésért felelős igazgatója.

Maria Metz, az NTT Data Románia vezérigazgatója azt mondta, hogy az együttműködés az autógyártó digitális átalakulásának támogatását tűzi ki célul. A kolozsvári informatikai központ feladata informatikai megoldások szolgáltatása lesz a termelés, a fejlesztés, a humán erőforrások, az értékesítés és a pénzügy számára. A BMW a második autóipari óriás, amely informatikai központot nyit Kolozsváron. Az első a Porsche volt, amely 2016-ban jelent meg az erdélyi városban. A BMW Group és az NTT Data együttműködése több mint harminc éves múltra tekint vissza — írta a Ziarul Financiar a cég közleménye alapján.

Hasít a japán cég Romániában

Az NTT Data egy japán tulajdonban levő, 1967-ben alapított globális informatikai vállalat. A cég 2000-ben hozta létre romániai leányvállalatát. A NTT Data Romániának jelenleg 1100-nál több alkalmazottja van. A cég tavalyi pénzügyi év gazdálkodási adatai még nem ismertek, 2022-ben 471 millió lej (37,37 milliárd forint) árbevétel mellett 1,28 millió (101,5 millió forint) lej nyereséget ért el.

A román Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2023 augusztusában a helyi ICT szektorban foglalkoztatottak száma 240 800 fő. Ez hasonló az autóiparban foglalkoztatottak számához, de az informatikában jóval magasabbak a fizetések, míg az autóiparban általában a gazdaság átlagkeresete körül mozognak. Az INS frissen közzétett adatai szerint Romániában az elmúlt évben 5079 lej (402 300,7 forint) volt a nettó átlagfizetés, ami 15,5 százalékkal haladja meg a 2022. decemberi szintet. A nettó fizetések csúcsát általában meghatározó informatikai, számítástechnikai szolgáltatási szektorban 2023 decemberétől „mindössze” három százalékos volt a havi emelkedés, a nettó átlagkereset 11 268 lej (~900 ezer forint).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az eSport felemelkedése: Hogyan újítják meg a digitális sporttornák a globális szórakoztatóipart

sze márc 6 , 2024
ShareTweetPinShareAz elmúlt években az eSport robbanásszerű növekedése magával ragadta a globális szórakoztatóipart, jelezve egy földrengésszerű változást abban, ahogyan a közönség fogyasztja a sportot és interakcióba lép a digitális tartalmakkal. Az eSport, amely egykor a játékkultúra peremén helyezkedett el, mára főáramú jelenséggé virágzott, milliók figyelmét vonva magára világszerte és kihívást jelentve […]
eSport

És még ez is...