Nem lesz EU-s szuper-számítástechnikai központ Magyarországon

Az európai nagy teljesítményű számítástechnikai közös vállalkozás (EuroHPC) kijelölte az első európai szuperszámítógépeknek otthont adó nyolc számítástechnikai központ helyszíneit. A luxembourgi székhelyű EuroHPC tájékoztatása szerint a nyolc szuper-számítástechnikai központot a bulgáriai Szófiába, a csehországi Ostravába, a finnországi Kajaaniba, a luxembourgi Bissenbe, a portugáliai Minhóba, a szlovéniai Mariborba, valamint Bolognába és Barcelonába telepítik. A közös vállalkozásban részt vevő 28 ország (Magyarország nincs köztük) közül összesen 19 lesz tagja a központokat üzemeltető konzorciumoknak. Az uniós forrásokkal együtt így a közös vállalkozás összesen 840 millió eurós (egy euró mintegy 320 forint) költségvetésből gazdálkodhat.

Az EuroHPC közös uniós vállalkozás 2018 novemberében jött létre az Európai Bizottság javaslatára és az Európai Unió Tanácsának támogatásával. Célja, hogy az EU 2020 végére világszínvonalú szuperszámítógépes infrastruktúrával rendelkezzen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Decathlon és a Lumenet az Év internetes kereskedője

sze jún 12 , 2019
ShareTweetPinShareNagyvállalati kategóriában a Decathlon sportszeráruház, kis- és középvállalati kategóriában a Lumenet világítástechnikai webáruháza nyerte az Év internetes kereskedője díjat az idén. A szervezők pénteki közleménye szerint idén 48 ezren szavaztak a több mint hatszáz jelöltre. Az Év internetes kereskedője díjat idén a 13. alkalommal ítélték oda. ShareTweetPinShare
taps

És még ez is...