Felfüggesztette tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában egy kínai dróngyártó

DJI TechnologiesFelfüggesztette tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában a DJI Technology nevű, kínai dróngyártó, ezzel elsőként szüneteltetve oroszországi működését a kínai technológiai vállalatok közül az ukrajnai háború kezdete óta – számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post.

A dél-kínai sencseni központú vállalat, amely világvezetőnek számít a dróngyártás terén, kedden tett közzé egy rövid közleményt az internetes oldalán a döntésről. A közlemény szerint a DJI a különböző joghatóságokhoz kapcsolódó megfelelési követelmények belső vizsgálatát követően hozta meg a határozatot. A céget bírálatok érték olyan vádak kapcsán, miszerint az orosz hadsereg DJI által gyártott drónokat vet be Ukrajnában. A múlt héten a vállalat a vádakra reagálva közleményt adott ki, miszerint termékeiket lakossági használatra fejlesztették ki, és az emberek életének megkönnyítésére tervezték. Hangsúlyozták továbbá: nem forgalmaznak katonai felhasználású termékeket, és „kategorikusan elleneznek” minden arra irányuló próbálkozást, hogy a DJI-termékekhez bárki is fegyvereket csatoljon. Március elején Mihajlo Federov ukrán miniszterelnök-helyettes azt állította, hogy az orosz csapatok a DJI termékeit használják rakétáik navigálására. A kínai gyártó erre azt a választ adta, hogy nem képes egyesével hatástalanítani az általa gyártott drónokat. Március végén pedig a vállalat elutasította a vádakat, miszerint segítené az orosz hadsereget, miután az Európa legnagyobb fogyasztói elektronikai készülékforgalmazójának számító MediaMarkt levette polcairól a DJI termékeit.

Más kínai nagyvállalatok egyelőre nem jelentettek be az oroszországi tevékenységüket vagy az orosz piacot érintő lépést. A kínai kormányzat az ukrajnai háború kapcsán nem ítélte el Oroszországot, és szankciók alkalmazása helyett tárgyalásokat sürget a helyzet rendezése érdekében — aminek ugye nincs sok értelme, ha az egyik fél nem akar megállapodni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Bazi nagy mérőlabort hoz létre az NMHH

csü ápr 28 , 2022
Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb hírközlési mérőlaboratóriumát hozza létre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – közölte a hatóság elnöke a beruházás szerdai bokrétaünnepén. Koltay András kifejtette, hogy a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően egyre több berendezés bocsát ki elektromos jeleket, tudni kell ezekről, nem károsak-e az egészségre, és milyen […]
NMHH mérőlabor

És még ez is...