Így vernek át s Black Friday-n

Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Zrt. oktatási üzletágvezetőjeAz Amazon a világ legnagyobb online kereskedője. Az átlagos termékvisszaküldési arány 5-15 százalék között van. Ez népszerűbb termékkategóriáknál elérheti a 40 százalékot is, ami több millió visszaküldött terméket jelent. Ezeket a termékeket az Amazon tovább értékesíti kisvállalkozásoknak, amelyek értékcsökkent termékként árusítják ki. És pont erre alapozzák egyes “vállalkozók” a legújabb átverést.

“Az év legzseniálisabb csalása az «Amazon Pallets For Sale», amelyet az online csalásokkal foglalkozó Scam Detector weboldal a The Scam Of The Year címmel tüntetett ki” – mondta Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Zrt. oktatási üzletágvezetője. A csalás a fent ismertetett üzleti modellt veszi alapul, de egy új csavarral: a csaló weboldalak azt állítják, hogy az Amazon a visszaküldött termékek raktározási költségeinek csökkentése érdekében kiárusítja a visszaküldött termékeket, és 30-50 dollár összegért egy egész raklapnyi (Amazon Pallet) vegyes elektronikai terméket vásárolhatunk, ráadásul ingyenes szállítással a világ bármely részébe. Még promóciós videót is készítettek az ajánlat népszerűsítésére a csalók.

A Black Friday vásárlási őrület hullámát meglovagolva a csalók több ezer hamis, Amazon raklapokat árusító domaint jegyeztek be az elmúlt pár napban, amelyeket közösségi média platformokon (Facebook, Instagram) külön hirdetési kampányokkal is reklámoznak, amelyben természetesen megjelenik a sürgetési faktor is: “Már csak három óráig elérhető az akció!” A cél persze itt is a személyes adatok és a bankkártyaadatok begyűjtése, a felhasználók pénzének lenyúlása. Legyünk nagyon óvatosak és ne dőljünk be az ilyen csalásoknak, hanem ha alapos a gyanúnk, jelentsük őket minél többször a közösségi oldal üzemeltetőknek!

“Más csalók, az ötlet sikerén felbuzdulva, hasonló logika mentén, «Varázsdobozokat, Magic boxokat» árulnak, valamint elfekvő laptop raktárkészletek kiárusításaként hirdetnek hasonló, hihetetlen árakon kínált termékeket. Laptop 7600 forintért, kinek ne érné meg?” – világított rá az ilyen pszichológiai trükkökkel is visszaélő csalások vonzerejére Solymos. A Black Friday-hez és az energiaválsághoz kapcsolódóan megjelentek olyan hirdetések is, amelyek hordozható napelemes rendszereket kínálnak, ugyancsak 30-40 dollárért vagy euróért. Ilyenkor szintén az irreálisan kedvező ár kelthet gyanút, hiszen egy hordozható napelemes rendszer alaphangon is több százezer forintba kerül – tette hozzá a Quadron szakembere.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a csalók ajánlatait?

  • Mindig keressünk rá az adott termékre más, megbízható kereskedők webáruházaiban is. Ha azt tapasztaljuk, hogy ott jelentősen drágább az adott termék vagy sokkal kisebb kedvezményt adnak, akkor joggal hihetjük, hogy a túl olcsó ár mögött átverés áll.
  • Vizsgáljuk meg az adott weboldalt tüzetesebben. Minden link működik? Google maps-en keressünk rá a cég megadott címére!
  • Olvassunk bele az ÁSZF-be! Keressünk rá a who.is oldalon a webáruház címére, és ha azt látjuk, hogy pár napja vagy csak néhány hete jegyezték be a domaint, vagy semmi információ nem található róla, akkor valószínű, hogy erre a kampányra létrejött csaló oldalról van szó.
  • Valamelyik keresőprogramban keressünk rá a weboldal címére, kiegészítve a keresést a “scam”, csalás szóval. A találatok meg fogják mutatni, hogy mások már pórul jártak-e és mit gondolnak az adott oldalról.
  • Ha mégis online vásárolnánk, akkor lehetőleg kifejezetten internetes vásárlásokhoz való bankkártyát (Pl. Visa virtual card) használjuk, ne a rendes betéti vagy hitelkártyánkat.
  • Mindig legyen limit beállítva a kártyánkhoz és legyen sms értesítés a sikeres és sikertelen tranzakciókról.
  • Gondolkodjunk ésszerűen! Még Black Friday idején is igaz, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az biztos nem igaz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nagy Péter, a BME kutatója nyert az ERC Starting Grant pályázatán

hét nov 28 , 2022
Magyarországon egyedüliként nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) Starting Grant pályázatán Nagy Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar tudományos munkatársa. Az egyetem közleménye szerint a kutató kémiai anyagok és folyamatok nagy pontosságú modellezésére, és ez alapján azok tudásalapú fejlesztésére alkalmazható […]
Nagy Péter BME

És még ez is...