Már tudjuk mitől modern egy haderő

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszterA honvédség, valamint a magyar védelmi ipar és a digitalizációs szektor összefogása XXI. századi modern haderőhöz vezet – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a digitalizációs technológia fejlődésével a világ is megváltozott. Az elmúlt évtizedekben a katonai ipar vezette az innovációt, és annak vívmányai terjedtek el a civil világban, mint a GPS vagy az internet. Ma azonban már nemcsak a katonai kutatóintézetekben történnek a fejlesztések, hanem startupok is betörnek a katonai világba a digitalizáció lehetőségeinek köszönhetően – hangsúlyozta a politikus.

A honvédelmi miniszter közölte, hogy Magyarország már a NATO azon országai között van, amelyek elérik a GDP két százalékát a védelmi kiadásokban, és „messze nem tart itt” minden NATO-tagország. Azonban a térségünk biztonsági helyzete – a szomszédban dúló háború és az illegális migrációs nyomás – miatt úgy tűnik, már ennél a két százaléknál is többet kell fordítani a védelmi területre – jelentette ki.

Szalay-Bobrovniczky a haderőfejlesztés lépései közt említette az eszközbeszerzést, a védelmi ipar összeszerelési és gyártási kapacitásának megteremtését, valamint a digitális eszközök összefogását egységes rendszerbe. Szorgalmazta a dróntechnológia fejlesztését, mint új innovációs területet, valamint a kommunikáció fontosságát, amelyet az integrációs munka alapjának nevezett. Beszélt az űrtechnológia jelentőségéről is, amely például a földmegfigyelés lehetőségét nyitja meg.

A miniszter bejelentette, hogy hamarosan létrejön a Védelmi Innovációs Kutatóintézet a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeként, amely az innovációs ökoszisztémába katonai oldalról lép be. A kutatóintézetet Porkoláb Imre -aki kedden vette át tábornoki kinevezését- vezeti majd miniszteri biztosként.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új üvegszálas kapcsolatot épített ki Bécs és Budapest között

csü okt 20 , 2022
ShareTweetPinShareGyorsabb, biztonságosabb és minden eddiginél nagyobb kapacitású üvegszálas kapcsolatot épített ki Bécs és Budapest között az Invitech és az A1 Telekom Austria csoport nemzetközi üzletága. Az Invitech közleménye szerint a két szolgáltató saját optikai infrastruktúrájának összekapcsolásával a ma elérhető legrövidebb összeköttetést biztosítja, ezzel kiemelkedő adatbiztonságot garantál. Az optikai gerinchálózat a […]
optikai kábel

És még ez is...