EPR: Így spórolhatsz milliókat!

Trans-Speed ZeroA közelmúltban, 2023. július 1-én életbe lépett a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR). A díjfizetési és adminisztrációs kötelezettség a legtöbb e-kereskedőt is érinti.

A bevezetett gyártói felelősségi rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék hulladékká válása után, mindemellett pedig jelentős adminisztrációs kötelezettségük is keletkezik. Az új szabályozás a körforgásos termékeket, így a csomagolásokat, valamint az egyszer használatos és egyéb műanyagtermékeket kiemelten érinti. A kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettsége a körforgásos termék gyártó általi forgalomba hozatalával keletkezik.

A legjelentősebb kötelezetti változás a csomagolószer és a csomagolás anyagáramokhoz kapcsolódik. A leggyakrabban érintett EPR kötelezettek a külföldről bármilyen terméket becsomagolva Magyarországra behozó gazdálkodó, a csomagolás miatt, a körforgásos termékek gyártói, importőrei, akik belföldön hozzák forgalomba a terméket, vagy saját céljukra használják fel, és a csomagolószert beszerző gazdálkodó, aki becsomagolja a termékét és azt saját célra használja (akár a raktározás során), vagy a becsomagolt termékét belföldön forgalomba hozza.

A megoldás a csomagolásmentes kiszállítás

A problémára hatékony megoldást nyújt a Trans-Sped ZERO kiszállítási szolgáltatása. A kiszállítás során ugyanis a megrendelt termékeket eredeti csomagolásukban zárható, mosható, plombálható, többször használatos műanyag ládákba helyezzük, így a kiszállításhoz használt kartondoboz, és az egyéb hely- és térkitöltő anyagok hulladékától is mentesül az online rendelési és kiszállítási folyamat egésze. Így a végfelhasználó mentesül a hulladékkezelési terhétől. A vásárlók a megrendelt termékeket, tételesen vehetik át a futártól, ami további előnyöket nyújt, majd a láda visszakerül a rendszer körforgásába. Ez a fajta csomagolásmentes, műanyag ládás kiszállítás kifejezetten előnyös a több tételből álló, törékeny, vagy magas értékű árufélék esetén, sőt a ládák plombázásával a szállított áru teljes biztonsága garantálható.

A Trans-Sped ZERO csomagolástól mentes kiszállítási mód, amely a környezetvédelmi szempontok mellett jelentős költségcsökkentést is biztosít a webáruházaknak. Rendszeres szállítási volumen esetén a szolgáltatás felveszi a versenyt az átlagos csomagszállító cégek áraival, a csomagolás-mentesség pedig további költségcsökkentést jelent. Havi szinten, átlagos csomagmérettel és 4000 csomaggal kalkulálva akár kétmillió forint is megtakarítható a csomagolásmentes kiszállítással. Emellett a csomagolási folyamatra szánt idő- és munkaerőigény is lényegesen lecsökken a megoldásnak köszönhetően – mondta el Bereczki Balázs, a Trans-Sped Kft. logisztikai folyamatfejlesztője.

Mekkora összeg takarítható meg a ZERO kiszállítási szolgáltatással?

A Trans-Sped ZERO szolgáltatásával a táblázatban feltüntetett segédanyagok mindegyikétől mentesül a teljes szállítási folyamat, így azok költsége mind-mind megspórolható, ezáltal éves szinten 48 ezer darabos csomagszám esetén több mint 23,5 millió forint megtakarítás érhető el. Havi 4000 darab feladott csomaggal számolva ez csomagonként közel 500 forint értékű költségmegtakarítást jelent a webshopok számára. A táblázatban feltüntetett költségek a Trans-Sped által elérhető beszállítói árak alapján lettek kalkulálva. Kisebb webshopok esetén ezen költségek még magasabbak is lehetnek, így számukra akár még jelentősebb megtakarítási lehetőség is fennáll, amennyiben a ZERO kiszállítási szolgáltatást választják.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Innováció: az esélytelenek nyugalmával

pén aug 25 , 2023
A Magyarország Kormánya azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra kerüljön az innováció területén Európa legjobb 10, a világ legjobb 25 országa közé. Magyarország Európában a 21., a világban pedig a 34. helyen állt tavaly a különböző innovációs indexek alapján — jelentette ki Bódis László. A Kulturális és […]
Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára

És még ez is...