Elhunyt Peter Higgs, aki rájött mitől van az anyagnak tömege

Peter HiggsElhunyt Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki évtizedekkel az „isteni részecskeként” is emlegetett Higgs-bozon létének tudományos igazolása előtt megjósolta e közvetítő részecske létezését.

A professzort életének 75. évében érte a halál. Elhunytának hírét az Edinburghi Egyetem jelentette be. A felsőoktatási intézményt tájékoztatása szerint Higgs otthonában, rövid betegség után hunyt el. Higgs a később róla elnevezett részecske létezéséről szóló elmélet alapjait 1964-ben, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Physics Letters című fizikai folyóiratában közölt rövid kvantumtérelméleti tanulmányában ismertette. A Higgs-bozon létezését 2012 júliusában bizonyították a CERN nagy hadronütköztetőjével végzett kísérletekkel. Higgs már a következő évben, 2013-ban – Francois Englert belga fizikussal együtt – átvehette a fizikai Nobel-díjat a részecske létezésének kísérleti igazolásához vezető elméleti munkásságáért.

Higgs 1929-ben született az angliai Newcastle-ben. Édesapja angol, édesanyja skót volt. A patinás King’s College London egyetemen szerzett fizikusdiplomát 1950-ben, majd az Edinburghi Egyetemen kapott vezető kutatói állást. Tudományos pályafutása során az Imperial College London, illetve a University College London egyetemeken is oktatott és kutatott, majd visszatért a skót főváros egyetemére és végül innen vonult nyugállományba 1996-ban. A brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society is rendes tagjai közé választotta, és több brit egyetem adományozott neki díszdoktori címet.

Közel ötven évet várt a bizonyításra

A Nobel-díjas tudós más fizikusokkal közösen az 1960-as években kezdett dolgozni azon az elméleten, amely akkori várakozásaik szerint magyarázatot adna arra, hogy a világegyetem alkotórészeinek miért van tömegük. Olyan részecske után kutattak, amely elképzelésük szerint egyetlen elmélet keretében megmagyarázná az erős és a gyenge kölcsönhatás, illetve az elektromágnesesség jelenségét. A CERN nagy hadronütköztetőjével végzett kísérletek csaknem öt évtizeddel később igazolták Higgs és tudóstársai elméleti munkásságát.

Higgs eredeti elmélete szerint a részecskéknek a világegyetem kezdetekor, az ősrobbanás pillanatában még nem volt tömegük, de a másodperc mérhetetlenül kis törtrészével később, egy elméleti mezővel végbement kölcsönhatás révén – ez kapta a Higgs-mező nevet – tömeghez jutottak. Peter Mathieson professzor, az Edinburghi Egyetem rektora és alkancellárja megemlékezésében úgy fogalmazott: Higgs meglátásai és képzelőereje révén az egész környező világról alkotott tudáshalmaz gyarapodott, úttörő tevékenysége tudósok ezreire hatott ösztönzőerővel, munkásságának öröksége pedig nemzedékeken át nyújt majd ihletet még több tudósnak.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Google Pay-jal és az Apple Pay-jal is lehet vásárolni állampapírt

sze ápr 10 , 2024
ShareTweetPinShareA Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfelei a WebKincstár és a MobilKincstár online felületein már Google Pay vagy Apple Pay fizetési móddal is vásárolhatnak állampapírt. A MÁK távirati stílusú tájékoztatása szerint az új fizetési lehetőség a SimplePay fizetési felületén keresztül érhető el a bankkártyás fizetési módok kiválasztásával. A tranzakciók közel 75 százalékát […]
Magyar Államkincstár

És még ez is...