Az e-mail csodás, de mindenre nem jó

mailEgy átlagos üzleti felhasználó hetente 16 órát tölt el e-mailek olvasásával, rendszerezésével, törölgetésével. Egyes vizsgálatok szerint „egy átlagos alkalmazott heti munkaidejének 40 százalékát tölti olyan belső levelezéssel, amelynek semmilyen hozzáadott értéke nincs”. Ebből is látszik, hogy nem mindig a leghatékonyabban használjuk az elektronikus levelezést. Ami kezdetben a kommunikáció egy új és hatékony eszköze volt, később addicionális munkateherré vált. Szinte minden üzleti folyamat email-es párbeszédek formájában ölt testet, pedig ennél jobb alternatívák is léteznek. Szorgos infomunkások összegyűjtöttek öt olyan dolgot, amit email-ek útján intézünk, pedig nem kellene.

1. CRM adatbázis
A továbbfejlesztett keresési opcióknak köszönhetően email-jeink között könnyen megtalálhatjuk ügyfeleinket, lehetséges üzleti partnereinket, beszállítóinkat, kollégáinkat és az üzlet szempontjából fontos egyéb érintetteket, illetve azok elérhetőségeit is, hiszen a legtöbb üzleti felhasználó automatikus aláírásában közzéteszi ezeket.

2. Dokumentum tárolás
Az email-csatolmányok, köztük az árajánlatok, szerződések, riportok – könnyen fellelhető üzleti dokumentumok a levelezésekben egészen addig, amíg Ön tudja, hogyan is találja meg őket. Ez különösen akkor jön jól, amikor Ön épp úton van, vagy otthonról dolgozik és nem tud hozzáférni a vállalati szerverhez.

3. Projekt menedzsment eszköz
Egy projekt menedzseléséhez le kell osztani a feladatokat a projektcsapat tagjai között és emlékeztetőket kell beállítani a munka határidőre történő elvégzése érdekében. De biztos, hogy az email ehhez az elérhető leghatékonyabb projekt menedzsment eszköz, vagy vannak hatékonyabb módjai is a kommunikációnak?

4. Belső közösségi média
Volt már valaha részese olyan email-es párbeszédeknek, amelyek a végén teljesen kontrollálhatatlanná váltak? Az ilyen beszélgetések könnyedén zagyva tereferébe csapnak át, amire egyébként sokkal alkalmasabbak az olyan belső közösségi média eszközök, mint például a Yammer. Gondoljon csak bele, mennyivel kevesebb email-t kapna akkor, ha nem terhelnék postaládáját a „Köszönöm” és „OK, rendben” típusú email-ek.

5. Riporting eszköz
Különösen a szolgáltató szektorban gyakori, hogy az email-es levelezést veszik alapul az adott projektre fordított munkaidő kiszámítására. Erre van azért megfelelőbb eszköz is, mégpedig a munkaidő nyilvántartás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kaspersky: lassan a malacpersely is veszélyben van

ked ápr 15 , 2014
A Kaspersky Lab friss tanulmánya szerint a kiberbűnözők egyre nagyobb erőfeszítésekkel és kifinomultabb eszközökkel próbálnak szert tenni a felhasználók megtakarított pénzére. Az elmúlt évben 27,6 százalékkal emelkedett a pénzügyi támadások száma a 2012-es adatokhoz képest, amely kicsivel több mint 28 millió támadást jelent. Ezen pénzügyi kártevők, többek között a banki […]

És még ez is...