Egyre többen ismerik (félre) a mesterséges intelligenciát és a metaverzumot

DeloitteEgyre többen ismerik a mesterséges intelligenciát (MI) és a metaverzumot (virtuális világ), a felhasználók száma emelkedik.

A Deloitte legfrissebb Digital Consumer Trends kutatása szerint egyre többen rendelkeznek az alapismeretekkel a metaverzummal kapcsolatban: a megkérdezettek 36 százaléka már hallott róla, 22 százaléka keveset tud is róla, míg hét százaléknak komolyabb ismerete is van a témáról. Eközben, egy év alatt 35 százalékról 28 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem hallottak még a virtuális világról. A magyar válaszadók közül 29 százalék mondta azt, hogy hallott már a technológiáról, a férfiaknál és a 35 év alattiak körében magasabb volt ez az arány, míg a 65-75 évesek 28 százaléka egyáltalán nem ismeri.

A kutatás szerint jelentős eltérés van a nemek között ebben a témában, az adatok alapján a férfiak sokkal jobban érdeklődnek a metaverzummal kapcsolatos információk iránt. A megkérdezettek közük 41 százalék azon férfiak aránya, akik legalább egy keveset tudnak róla, míg a nőknél ez csak 17 százalékot tesz ki. Azok a férfiak, akik nem is hallottak még a technológiáról 19 százalékot képviselnek, ehhez képest a nőknél ez az arány kétszeres, 38 százalék. A MI a válaszadók legnagyobb része, 82 százaléka oktatási céllal használja. A megkérdezettek több mint fele, 54 százaléka saját célra, munkára 34 százalék alkalmazza.

Tanácstalan válaszadók

A teljes munkaképes korú lakosság nagyobb része vélekedik inkább úgy, hogy a MI csökkenteni fogja a jövőben rendelkezésre álló munkahelyek számát, a megkérdezettek 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább egyetért ezzel az állítással, negyedük azonban nem tudja ezt a kérdést eldönteni. Azok között akik már használtak MI-t alkalmazó szoftvert, 30 százalék azok aránya, akik nem tudják eldönteni, hogy a MI csökkenti-e majd a munkahelyek számát, miközben az egyet nem értők aránya 17 százalék.

Megosztottan válaszoltak a megkérdezettek arra, hogy felválthatja-e a munkahelyi szerepüket a MI. Minden vizsgált csoport többsége úgy véli, hogy inkább vagy határozottan nem ért egyet azzal, hogy ez lehetséges lenne a jövőben. Azok, akik használják is ezt az új technológiát csak hét százalékban nyilatkoztak arról, hogy határozottan úgy gondolják, hogy az MI kiválthatja a munkahelyi szerepük egy részét. A teljes népesség arányában – ahol olyan válaszadók is szerepelnek, akik még nem használták az MI nyújtotta lehetőségeket – ez az arány tizenegy százalék.

Arra a kérdésre, hogy a generatív MI mindig tényszerű, pontos válaszokat ad-e, nem volt szignifikáns eredmény, a válaszadók nem tudták eldönteni. Hasonlóan tanácstalanok voltak a válaszadók abban a kérdésben, hogy a generatív MI engedély nélkül használ-e fel szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Újra megrendezik a fizika napját Szegeden

ked jan 30 , 2024
ShareTweetPinShareÚjra megrendezik a fizika napját Szegeden, a programoknak február 3-án, szombaton az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont. A 2006 óta minden évben megszervezett esemény célja a fizika szépségeinek és érdekességeinek népszerűsítése a diákok körében. A színes programkínálat különösen érdekes lehet a fizika vagy egyéb természettudományos szak választásán gondolkodó középiskolás […]
ELI-ALPS

És még ez is...