Újra megrendezik a fizika napját Szegeden

ELI-ALPSÚjra megrendezik a fizika napját Szegeden, a programoknak február 3-án, szombaton az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont.

A 2006 óta minden évben megszervezett esemény célja a fizika szépségeinek és érdekességeinek népszerűsítése a diákok körében. A színes programkínálat különösen érdekes lehet a fizika vagy egyéb természettudományos szak választásán gondolkodó középiskolás fiatalok számára, hiszen a rendezvény egyaránt betekintést enged a fizika tudományos és ipari alkalmazásaiba, melyeket a helyszínen szegedi fizikusok mutatnak be előadások, kiállítások, vezetett látogatások formájában — közölte a Szegedi Tudományegyetem.

Az előadások kilenc órakor kezdődnek. Szabó Gábor akadémikus, a kutatóintézet igazgatójának megnyitóját követően Varjú Katalin tudományos igazgató beszél az attoszekundumos fizika rejtelmeiről. A tudományterületen tett felfedezések érdemelték ki a tavaly fizikai Nobel-díjat, erről szintén szó esik az előadás alkalmával. Paragi Gábor a molekulák számítógépes modellezésével ismerteti meg az érdeklődőket, Czirják Attila a kvantumfizika témája köré szerveződő egyetemi mintaóráján pedig a résztvevők megtapasztalhatják, milyen hallgatónak lenni Szegeden. A mintaórát kifejezetten a fizika iránt komolyabban érdeklődő, a fizika vagy fizikus-mérnöki szak választásán gondolkodó diákoknak ajánlják.

A természettudományok iránt érdeklődő fiatalok számára – előzetes regisztrációhoz kötött – vezetett látogatásokkal készülnek: a vendégek bepillanthatnak az ELI ALPS kulisszái mögé, megismerkedhetnek a motorfékpad működésével, a Fókusz interaktív látogatói térben pedig fizikával kapcsolatos eszközöket, játékokat, érdekességeket is kipróbálhatnak. A bemutató standokon az SZTE Fizikai Intézet kutatóinak munkájával, az ELI ALPS-ban zajló kutatásokkal és a kutatóintézet fizikusoknak szóló karrierlehetőségeivel, továbbá a fizika ipari alkalmazásainak lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők, és részletes tájékoztatást kaphatnak az SZTE Fizikai Intézet képzéseiről. A program délutáni részében tartják a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen eredményhirdetését, amihez Ignácz Ferenc szintén látványos kísérleteket bemutató előadása kapcsolódik.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A DIGI "csak" 14,9 százalékkal emeli a díjait

ked jan 30 , 2024
A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a jogszabályi keretekben biztosítottnál alig kisebb mértékben emeli a műsorterjesztési, vezetékes internet és a vezetékes hangszolgáltatásainak havidíjait. Feltehetően az új tulajdonos, a 4iG tuköztudott szociális érzékenysége miatt a DIGI az előfizetők anyagi terheinek mérséklése érdekében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által meghatározott, 17,6 százalékos […]
Digi

És még ez is...