Nagy-Britannia kiadja az Egyesült Államoknak Assange-ot

Julian AssangeEngedélyezte Julian Assange kiadatását az Egyesült Államoknak Priti Patel brit belügyminiszter.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának évek óta húzódó kiadatási ügyében hozott döntés közvetlen előzményeként a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága még áprilisban elrendelte Assange kiadatását. Ehhez Priti Patel személyes jóváhagyására is szükség volt. A londoni belügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint Patel aláírta a kiadatási végzést. A tárca illetékese szerint a kiadatás “nem összeegyeztethetetlen” Assange emberi jogainak védelmével. A brit kormány meggyőződése szerint a WikiLeaks alapítója az Egyesült Államokban is megfelelő bánásmódra számíthat.

A WikiLeaks pénteki közleménye szerint azonban “komor nap virradt a brit demokráciára és a sajtószabadságra” azzal, hogy London engedélyezte Assange kiadatását. Assange-nak továbbra is van fellebbezési lehetősége. Ügyvédei 14 napon belül jogi úton megtámadhatják a kiadatási rendelkezést. A WikiLeaks szerint benyújtják a fellebbezést. Assange ellen az amerikai hatóságok a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben 18 vádpontot fogalmaztak meg. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja Assange-t.

Az ausztrál állampolgárságú, 51 éves Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem félmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek. A WikiLeaks-portál alapítóját védői szerint az Egyesült Államokban mindezek alapján akár 175 év börtönre is ítélhetik. Tavaly januárban a londoni központi büntetőbíróság megtiltotta Assange amerikai kiadatását, elsősorban olyan szakvéleményekre hivatkozva, amelyek szerint Assange depressziós, a jövőjétől rettegő ember, és nem garantálható, hogy amerikai kiadatása után nem vet véget életének.

Az Egyesült Államok fellebbezést nyújtott be a tilalmi végzés ellen. Azzal az érveltek, hogy Assange-nak nincsenek olyan mentális problémái, amelyek megakadályoznák kiadatását, és megfelelő általános állapotban van ahhoz, hogy alávesse magát a további jogi eljárásnak. A londoni felsőbíróság decemberben helyt adott az amerikai fellebbezésnek, megsemmisítve a kiadatás tilalmáról szóló büntetőbírósági döntést. A westminsteri magisztrátusi bíróság áprilisi végzése, amelyet a brit belügyminiszter jóváhagyott, e döntés formális megerősítése volt.

Assange hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén az ecuadori kormány által nyújtott diplomáciai menedék védelme alatt. Három éve azonban a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette. Assange eredetileg azért menekült a nagykövetségre, mert a svéd kormány is körözte őt Svédországban elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával. Igaz a svéd ügyészség a vizsgálatot már évekkel ezelőtt beszüntette és 2019-ben visszavonta Assange nemzetközi körözését. Assange és ügyvédei attól tartottak, hogy ha Nagy-Britannia átadja Assange-t Svédországnak, a svéd kormány kiadhatja őt az Egyesült Államoknak.

Az amerikai hatóságok azonban közvetlenül a brit kormányhoz is eljuttatták a kiadatási kérelmet. Az Egyesült Államok jogi képviselői azzal érvelnek, hogy az amerikai diplomáciai okmányok szerkesztetlen közzétételével Assange tudatosan sodort súlyos veszélybe emberi jogi és ellenzéki aktivistákat, valamint újságírókat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Önálló sorozat készül a Trónok harca Havas Jonjáról

szo jún 18 , 2022
Önálló sorozatot készít az HBO a Trónok Harca Havas Jonjáról – értesült a The Hollywood Reporter. A streamingszolgáltató elkezdte óriási kasszasikert arató fantasysorozata első folytatásának fejlesztését, melynek középpontjában a kegyetlen világban családja nemes értékeiért harcoló hős, Havas Jon áll. A rajongók kedvencének számító szereplőt ismét Kit Harrington fogja alakítani. A […]
Havas Jon

Friss, ropogós