Egy út, aminek a végén programozóvá válhatsz

Irodai munka. programozóElgondolkodtál, hogy karriert válts, de nem tudod, milyen lehetőségeid vannak az it-szakmában? Szeretnél programozóvá válni, de nem vagy benne biztos, hogy melyik területet válaszd? Szeretnél egy olyan képzést találni, amivel valóban piacképes programozói tudásra tehetsz szert és utána könnyedén el is tudsz helyezkedni a szakmában? A PROGmasters programozóiskola szakértői elmagyarázzák, hogy mi a különbség a frontend, backend és full-stack programozói munka között és hogy hogyan válhatsz Te is programozóvá.

Frontend, backend és full-stack programozó – mi a különbség?

A frontend fejlesztő a program azon részével foglalkozik, amivel a felhasználó találkozik. Azokat a funkciókat és információkat, amiket a backend programozó állít elő, a frontend programozó jelenít meg vizuálisan. Például egy honlap vagy mobilalkalmazás létrehozásakor a frontend fejlesztő feladata az, hogy láthatóak legyenek a szövegek, az oldal különböző részei, a színek, és így tovább. 

A frontend fejlesztés egy olyan terület, ahol számos kisebb-nagyobb kihívással nézhetsz szembe nap mint nap és a munkád gyümölcsét azonnal láthatod. Jó választás lehet, ha érdekelnek a vizuális megoldások, ugyanis – bár nagyobb cégekre ez nem jellemző – kisebb cégeknél előfordulhat, hogy a design is a frontend fejlesztő feladata. Nem utolsó sorban pedig a frontend programozói szakma egy keresett, piacképes, magas fizetéssel kecsegtető szakma.

A backend fejlesztő a kód nem látható részeivel, a program belsejével foglalkozik. Feladata például, hogy betöltsön az oldal, hogy jó adatbázisba és jó helyre tudjon megérkezni a felhasználó által beírt információ. A backend programozó felelős a funkciók belső struktúrájának megfelelő kialakításáért, az adatbázis kezeléséért, az admin felület kialakításáért, és így tovább.

A backend fejlesztéshez szükséges, hogy struktúrákban gondolkozz és érdekeljen, hogy valami hogy működhet. Ha szereted a komplex logikai feladványokat, testhezálló lehet számodra ez a terület. Ebben a szakmában nem csak folyamatosan fejlődhetsz és tanulhatsz, de egy nagyon keresett, magas fizetést ígérő szakmáról van szó.

A full-stack fejlesztőnek ismernie kell nem csak a felhasználói kezelőfelületek technológiai hátterét, de a háttérben futó rendszert és az adatbázist is. A cél az, hogy megértsd és átlásd, hogyan működik az alkalmazás kívülről és belülről is. Valamint, hogy bármely területen be tudj kapcsolódni a munkába és javaslatokat tudj tenni a szükséges technológiai változtatásokra.

A full-stack fejlesztői pálya tökéletes választás, ha érdekel a frontend és a backend programozás is. Ha ezt az utat választod, képes leszel leprogramozni egy terméket egészen a kezdetektől a kész állapotig. Jó választás lehet, ha szereted a változatosságot és az igazán komplex feladatokat. Ez is egy olyan terület, ahol folyamatosan fejlődhetsz és igazán magas fizetésre tehetsz szert.

Ha egy igazán jó full-stack fejlesztő képzést keresel, ajánljuk figyelmedbe a PROGmasters képzését. Ha pedig szeretnél még több it-szakmát megismerni, olvasd el az it-szakma kisokos és kvíz blog cikket, amiben megtudhatod, mivel foglalkozik egy support engineer, manuális tesztelő, tesztautomatizáló mérnök, scrum master, product owner, adatbányász, adatvizualizáló, vagy éppen egy it-szervező. Menj végig a kvízen is, hogy megtudd, melyik szakma illik hozzád a legjobban.  

Hogyan válhatsz Te is programozóvá?

Ahhoz, hogy Te is programozóvá válhass, először meg kell szerezned az ehhez szükséges tudást. Szerencsére ma már nem feltétlenül kell ehhez éveket az egyetemen töltened. Számos olyan gyakorlatorientált programozó képzés elérhető, aminek köszönhetően nem csak rövidebb idő alatt válhatsz programozóvá, de specifikusan azt tanulhatod, amit igazán szeretnél. Továbbá naprakész tudásra tehetsz szert és az időbeosztásod is jobban alakíthatod.

Egy programozói képesítéssel kitűnhetsz a többi jelentkező közül, különösen akkor, ha alkalmazni is tudod a tanultakat. Éppen ezért a programozó képzés kiválasztásakor különösen fontos, hogy minőségi és gyakorlatorientált legyen a tanfolyam.

A PROGmasters programozóiskola kiscsoportos képzésekkel biztosítja, hogy minden diákra kellő figyelem jusson. Képzéseiken a diákok valódi projekteken, agilis környezetben, tesztelőkkel és scrum masterekkel együtt gyakorolhatnak. Ennek köszönhetően valóban versenyképes programozói tudásra tehetnek szert. A kiscsoportos órák biztosítják a lehetőséget arra, hogy a diákok bármennyit kérdezhessenek, ami garantálja, hogy senki sem fog lemaradni. Továbbá a családias hangulatnak köszönhetően a diákok folyamatosan egymást segítve tanulnak és gyakorolnak – ez pedig nagy motivációt ad a folyamatos fejlődésre.

A programozóiskola választásnál az is fontos szempont, hogy a képzés elvégzése után milyen lehetőségek állnak majd a rendelkezésedre a munkaerőpiacon. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) független auditja szerint, a PROGmasters tantermi kurzusain végzett diákok 100 százaléka – a PROGmasters közvetítésével vagy önállóan – el tudott helyezkedni az it-szektorban: közel kétharmaduk a képzés utáni egy hónapon belül, további egyharmaduk pedig kettő-négy hónapon belül. Ha egy olyan programozóiskola képzését szeretnéd választani, ahol valódi, versenyképes tudást és a végén informatikai állást kapsz, akkor válaszd a PROGmasters programozó képzéseit! A PROGmasters képzésein megtapasztalhatod a barátságos, támogató légkört és a jó hangulatot, ami garantáltan motiválni és segíteni fog az egész tanfolyam során — olvasható a programozóiskola közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Díjat nyert a vlogger kamera: Sony az EISA 2020-on II.

ked aug 25 , 2020
A Sony idén öt díjat kapott a fogyasztói technológiákra szakosodott Európai Kép és Hang Szövetségtől (EISA). A Sony Vlog Kamera ZV-1 is elismerésben részesült. Az innovatív kompakt kamerát elsődlegesen az influenszer, tartalomgyártó és vlogger közösség számára fejlesztették ki, akik így a kimagasló minőségű 4K-s videófelvétel és az S-Log gammavezérlés, valamint […]
Sony vlogger kamera

És még ez is...