Csodás z-könyvet fejlesztett ki a 4D Soft Kft.

z-bookA z-könyv (z-book) egy olyan oktatási tankönyv – zoomolható e-könyv -, amely a nagy komplexitású tartalmakat több dimenziós, zoomolható módon jeleníti meg.

A hagyományos tankönyvek lineáris szövegfolyama csak közvetett módon tudja bemutatni komplex témák fogalmi struktúráját, ami megnehezíti a tartalom befogadását. Az e-könyvek többnyire csak követik a nyomtatott könyvek struktúráját, nem használják ki az elektronikus megjelenítési formák számos új lehetőségét. A z-könyvben, a megszokottól eltérő – de a Prezihez feltűnően hasonlító – módon egy végtelen virtuális vásznon vizuálisan kerül feltérképezésre a tartalom struktúrája és válik zoomolhatóvá. A tartalmi hierarchia egyre mélyülő szintjei egyre mélyülő zoomszinteken kerülnek elhelyezésre, így minden szinten egy jól áttekinthető fogalmi halmazt és annak kapcsolati rendszerét képes bemutatni. Az ábrázolás dimenziószáma ki-be kapcsolható, egymásra helyezett rétegekkel növelhető tovább. Ennek a formátumnak köszönhetően a z-könyv növeli a könyvben történő információkeresés és a tanulás hatékonyságát.

A koncepció alapját, az informatikában más területeken már sikeresen alkalmazott, úgynevezett „Zooming User Interface (ZUI)” vizualizációs technika adja, amellyel egy új fajta íráshordozó felület hozható létre. Az információk megjelenítésének újragondolásával jelentősen javítható az egyes alkalmazások hatékonysága és felhasználói élménye. Jó példa erre a Google Maps vagy a Prezi amelyek már a gyakorlatban bizonyították a ZUI használatának előnyeit. A EUROSTARS-2 pályázat támogatásával két cég (4D Soft Kft. és a heidelbergi Inova GmbH) és az ugyancsak heidelbergi Orvostudományi Egyetem közreműködésével egy konzorciumot hoztak létre egy anatómiai tankönyv prototípusának előállítására és a tanulási hatékonyságra vonatkozó hipotézis validálására. A z-könyv első kipróbálható verziója és a hozzátartozó tudományos publikációk a www.z-book.eu oldalon elérhetők. A z-book platformot a 4D Soft mint konzorciumvezető az NFKI pályázati támogatásával fejlesztette ki.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Lehet technológiai lemaradásból modernizációs versenyelőny

vas márc 3 , 2024
ShareTweetPinShareA Deloitte Tech Trends sorozata évről-évre követi a technológia gyorsuló átalakulását és prognózist ad az elkövetkező másfél-két év meghatározó trendjeire. Idén tágabb perspektívából vizsgálták a core-rendszerek modernizációját: olyan kihívásokra összpontosítottak, mint az elöregedő hálózatok, a generatív mesterséges intelligencia (MI) adatkezelésre gyakorolt hatásai, a vállalatirányítási (ERP) rendszerek megújítása, valamint az utóbbi […]
Szathmáry András, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadási üzletágának igazgatója

És még ez is...