MNB: felerősítette az elektronikus fizetés iránti igényt a járványügyi helyzet

Magyar Nemzeti BankFelerősítette az elektronikus fizetés iránti igényt a járványügyi helyzet, de csak hosszabb távon derül majd ki, hogy a növekedés mekkora része lesz tartós – összegezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy friss tanulmányában.

A jegybank munkatársainak megállapítása szerint a járvány hatására 2020 első fél évében jelentős visszaesés történt a legtöbb fizetési mód forgalmában. Pénzforgalmi szempontból az egyértelmű nyertes az online kártyás fizetés volt, az internetes vásárlások értéke – különösen belföldi viszonylatban – a már korábban is jelentős bővülést számottevően meghaladva nőtt. A belföldi tranzakciószámok a tavalyi második negyedévi harminc százalékos emelkedésnél is erőteljesebben, 43 százalékkal bővültek, a vásárlások értéke pedig csaknem ötven százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, amikor 42 százalékos volt a növekedés. A belföldi üzletekben az előző évre jellemző, tranzakciószámban és értékben is csaknem húsz százalékos éves növekedés után a tranzakciószámban nyolc százalékos visszaesés történt, ugyanakkor a vásárlási érték több mint öt százalékkal bővült az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Így az egy kártyás fizetésre jutó érték jelentősen nőtt, 6703 forintról 7669 forintra.

A kártyás fizetéseken belül a hitelkártyás tranzakciók száma nagyobb mértékben, 25 százalékkal, a betéti kártyás tranzakcióké pedig csak 1 százalékkal csökkent 2020 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A betéti kártyával lebonyolított tranzakciók aránya kilencven százalék, míg a hitelkártyával lebonyolítottaké tíz százalék volt a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított összes tranzakción belül 2020 második negyedévében. A külföldi kibocsátású kártyákkal lebonyolított hazai vásárlások száma és értéke is jelentősen, mindkét esetben 68 százalékkal csökkent 2020 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A külföldi kibocsátású kártyákkal végrehajtott hazai készpénzfelvételek száma és értéke is nagymértékben visszaesett, 61 illetve 47 százalékkal. A PIN kód nélküli érintéses fizetést lehetővé tevő öt ezer forintos limit MNB által kezdeményezett 15 ezer forintra emelése, valamint a második negyedévben megváltozott vásárlási szokások miatt a kártyás tranzakciók 91 százaléka esetében lehetett fizikai kapcsolat nélkül fizetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

5G: kétszáz bázisállomással erősít a Vodafone

csü okt 15 , 2020
Budapesten és környékén közel kétszáz bázisállomáson kapcsolja fel a Vodafone Magyarország az 5G-t, amivel a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G szolgáltatás a szolgáltató ügyfelei számára. „Az érintett bázisállomások felépítése, illetve hardveres fejlesztése már szinte teljes egészében befejeződött, a következő hetekben a szoftveres tesztelések után elindítjuk a szolgáltatást, […]
Budai J. Gergő, a Vantage Towers Zrt. vezérigazgatója

Friss, ropogós