Csalás: Legyél kellően bizalmatlan!

bankkártyaCsalás: Bankkártyaadatok megszerzésére szakosodott bűnszervezetet számoltak fel a baranyai rendőrök, a csalók legalább 76 számlatulajdonosnak összesen több mint kétszázmillió forint kárt okoztak.

Harmati Béla, a megye bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese a közölte: a bűnbanda három – két külföldi és egy magyar – vezetőjét a bíróság mostanra letartóztatta, további tizenegy gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az ügyben 2022. július 15-én rendelt el nyomozást a pécsi rendőrkapitányság egy feljelentés alapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás miatt, miután ismeretlenek mintegy félmillió forintot csaltak ki egy becsapott embertől, visszaélve a bankkártyaadataival.

Időközben kiderült, hogy országos kiterjedésű csalássorozatról van szó, ezért bűnszervezetben elkövetett csalás miatt folytatták az eljárást. A bűnszervezetet irányító három férfi és a további tizenegy gyanúsított megtévesztéssel szerezte meg a sértettek bankszámláján lévő összegeket. Az elkövetők banki alkalmazottaknak adták ki magukat és azzal hívtak fel embereket, hogy a pénzük biztonságba helyezése miatt szükségük van a bankkártyájuk, illetve számlájuk adataira, kártyalimitük módosítására. A sértettek megadták bankszámlájuk hozzáférési adatait, illetve letöltötték a távoli hozzáférést biztosító programot.

A megszerzett adatok ismeretében

a szervezet tagjai az interneten vásároltak és pénzeket utaltak át az e célra strómanok által nyitott számlákra. Kántor Kinga, a megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának főnyomozója közölte: a gyanúsítottakat 2022. november 29-én összehangolt rendőri akcióban Budapesten, illetve Csobánkán fogták el. Hozzátette, a rendőrök a házkutatások során mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, laptopokat, valamint virtuális pénztárcához szükséges eszközt találtak. Az okozott kár több mint a fele megtérült, ugyanis ingatlant és autót is lefoglaltak az eljárás során.

A bűncselekmények online jellegéből adódóan nehéz felderítést nagyban segítette a rendőrség és az ügyészség együttműködése – jelezte. Kutas Tamás járási ügyészségi vezetőhelyettes ügyész kiemelte, hogy a baranyai rendőrök országos jelentőségű munkát végeztek, ugyanis rendkívül bonyolult a napjainkban Magyarországon is évről évre növekvő számú online csalások, bankkártyaadatokkal visszaélések felderítése. Az erre szakosodott bűnszervezetek vezetői döntő többségben külföldiek, ahogy általában a call centerek is külföldről működnek, ráadásul másodpercek alatt strómanok bankszámláira, szintén külföldi bankszámlákra vándorolhat a megszerzett pénz. Felhívta a figyelmet: a csalásokat ki lehet védeni, ha a banki ügyfelek „kellően bizalmatlanok”, és nem hagyják magukat megtéveszteni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tudós nőknek állítanak emléket a szegedi füvészkertben

szo ápr 20 , 2024
ShareTweetPinShareA Szegedi Tudományegyetemhez kötődő, kimagasló tudományos eredményt elérő nőknek állítanak emléket a szegedi füvészkertben. A Tudós nők ösvényének terveit Karikó Katalin jelenlétében mutatták be. Az első magyar Nobel-díjas nő azt mondta, szegedi biológus hallgatóként sokat jár a szegedi egyetem füvészkertjébe növénytant tanulni vagy csak gyönyörködni a természetben. A jelenlévő magyar […]
Karikó Katalin Nóbel-díjas

És még ez is...