Csak erős idegzetűek való az ellátási lánc üzemeltetése

LogisztikaSzakértők szerint érdemes foglalkozni az ellátási lánc biztonságával, mivel komoly károkat, teljes operatív leállást és termelés kiesést okozhat, ha egy beszállítónál valamilyen fennakadás adódik.

Egyre többször van porondon az ellátási láncok kérdésköre olyan új szabályozások miatt, mint például a NIS2. Ám ez a terület nem csupán az előírások miatt fontos. Az elmúlt években egyre több példa mutatkozik arra, hogy egyetlen hiba az ellátási láncban nem várt szintű problémákat okoz. Hollandiában például előfordult, hogy hetekig nem lehetett sajtot kapni a boltokban azért, mert az ország egyik legnagyobb logisztikai szolgáltatóját zsarolóvírus támadás érte, megbénítva ezzel a működésüket és megakadályozva a szállításokat.

A célzott kibertámadás azonban csupán az egyik kockázat. Számos egyéb területen is felmerülhetnek problémák az ellátási láncban, amelyek komoly hatással lehetnek a vállalat működésére. Szakemberek szerint a következők a legfőbb rizikók a kibertérben a beszállítói hálózatban, amelyek mind veszélyeztethetik a megfelelő teljesítést, lelassítva vagy teljesen le is állítva a működést.

  • Kiberbiztonság: Mivel a beszállítók gyakran rendelkeznek hálózati hozzáféréssel a nagyvállalatok rendszereihez, a kiberbűnözők sok esetben már nem is magukat a nagyobb szervezeteket támadják meg, hanem az ellátási láncon keresztül próbálnak beférkőzni. Elég egyetlen biztonsági rés ahhoz, hogy hozzáférjenek üzleti titkokhoz és érzékeny vásárlói adatokhoz. Ezért a teljes lánc minden eleménél kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszerek védelmére, ami kiterjed az alapvető védelmi megoldások alkalmazására, a sebezhetőségek javítására, az incidensek gyors észlelésére és kezelésére, illetve a felhasználók rendszeres oktatására.
  • Adatvédelem: Ha a beszállítók nem képesek megfelelően védeni rendszereiket, akkor illetéktelen kezekbe kerülhetnek az ügyfelek és partnerek adatai, ami súlyos következményekkel járhat mind a bírságok, mind a cég hírneve és az ügyfelek bizalma terén.
  • Események monitorozása: A vállalatoknak figyelemmel kell kísérniük a hálózataikban zajló tevékenységeket ugyanúgy, mint a külvilágban zajló, váratlan eseményeket, válságokat vagy természeti katasztrófákat és azok hatásait, különben nem képesek megfelelően reagálni és fenntartani az ellátási lánc működését.
  • Üzletfolytonosság: A nem várt eseményeket nem csupán figyelni, de kezelni is kell: csak az az alvállalkozó számít megbízhatónak, amely kézzelfogható tervvel rendelkezik az esetleges hibák és zavarok kezelésére, elhárítására és katasztrófa utáni gyors helyreállításra.

Szakértők szerint tanácsos ezeket a kockázatokat kérdéssorokkal felmérni minden, fontosnak ítélt területre vonatkozóan, mielőtt egy vállalat partnerségre lép egy beszállítóval, valamint az is fontos, hogy a vállalatok rendelkezzenek egy meghatározott eljárással a felismert kiberkockázatok folyamatos nyomon követésére és csökkentésére is. Ez természetesen komoly feladat, ám a megfelelő, szakértő partnerek és az automatizált megoldások segítségével gyorsan észlelhetők és javíthatók a hiányosságok. Célravezető, ha rangsorolják az ellátási láncban jelentkező kockázatokat, és fontossági sorrend alapján haladva jól érthető, kézzelfogható megoldási javaslattal keresik meg az érintett feleket az adott hiba vagy sérülékenység javításához.

Figyelem!A digitális világ mellett a fizikai térben is adódhatnak az ellátási láncot érintő komoly kockázatok. Ilyenek lehetnek például a kapacitás-, és teljesítményproblémák, az exportot vagy importot érintő szankciók. A kockázatok kezelésénél ajánlott holisztikus megközelítést alkalmazni, ami kiterjed minden, az adott szervezet számára kritikusnak ítélet területen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Két régi-új tag a GVH Versenytanácsában

vas aug 20 , 2023
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének javaslatára a köztársasági elnök Váczi Nórát és Kuritár Dávidot újabb hat évre kinevezte a GVH Versenytanácsának tagjává. A köztársasági elnök újabb hat évre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsának tagjává nevezte ki Váczit és Kuritár. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a kinevezést kezdeményező javaslatában azt […]
Gazdasági Versenyhivatal

És még ez is...