Brüsszel egymilliárd euróra büntette a Qualcommot a versenyszabályok megsértése miatt

Közel egymilliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság szerdán a Qualcomm amerikai mobiltelefonchip-gyártóra az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. A brüsszeli testület szerint a Qualcomm határozottan visszaélt piaci erőfölényével, mivel 2011 óta dollármilliárdokat fizetett az Apple informatikai óriáscégnek, hogy az ne vásároljon a konkurensektől, és kizárólag a vállalat által gyártott processzorokkal szerelje okostelefonjait és táblagépeit. „Ez azt jelentette, hogy a Qualcommal gyakorlatilag egyetlen riválisa sem versenyezhetett ezen a piacon, függetlenül attól, hogy milyen jók voltak a termékeik” – mutatott rá Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

„A Qualcomm több mint öt évre szabálytalanul kizárta riválisait az LTE sávszélességű chipkészletek piacáról, így betonozva be a dominanciáját” – mondta Vestager, hozzátéve, hogy a cég ezzel akadályozta az innovációt és lehetetlenné tette a választást a fogyasztók számára. Az uniós biztos elmondta továbbá, az Apple-re azért nem róttak ki bírságot, mert ebben az esetben „egyértelműen” a Qualcomm élt vissza az erőfölényével. A 997 millió eurós bírság a vállalat tavalyi árbevételének mintegy 4,9 százalékát teszi ki. Az Európai Bizottság 2015-ben indított vizsgálatot a kaliforniai cég ellen, amely a világ legnagyobb mobiltelefonchip-gyártója.

Bennfentes források szerint az uniós versenyjogi hatóság a következő hónapokban egy másik ügyben is megbírságolhatja a Qualcommot, amiért a vállalat úgynevezett ragadozó árképzési gyakorlatot alkalmazott, azaz áron alul adta a chipjeit annak érdekében, hogy kiszorítsa a piacról egyik egykori riválisát. Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, s egyes szakemberek szerint a mostani döntés is fokozni fogja a feszültséget Washington és Brüsszel között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Murdoch szerint a Facebooknak és a Google-nak fizetnie kell a tartalmakért

hét jan 29 , 2018
Rupert Murdoch amerikai médiamágnás nyílt levélben szólította fel a Facebook és a Google internetes óriáscégek tulajdonosait, hogy fizessenek a tekintélyes sajgóorgánumoknak a tőlük átvett hitelt érdemlő és minőségi tartalmakért. Nyílt levelében a hajóbalesete miatt otthon lábadozó Murdoch úgy fogalmazott, hogy nem a Facebook és a Google elmúlt időszakban tett bejelentései […]

És még ez is...