Sztrájkolnak az IBM-nél

ibmMunkások százai sztrájkolnak és demonstrálnak immár negyedik napja az IBM dél-kínai sencseni gyáránál, mert az üzem tulajdonost vált, és az emberek úgy érzik, ez számukra veszteséggel fog járni – írja a kínai média. Az IBM alacsony kategóriájú szerverek gyártásával foglalkozó üzemegysége 2,3 milliárd dollárért (513,6 milliárd forint) átkerül a Lenovo Group-hoz, ám a munkáltatók ajánlatát a dolgozók nem tartják méltányosnak. A helyszínről ellentmondásos hírek érkeznek, míg az IBM illetékese azt nyilatkozta, hogy a tulajdonosváltással a jövedelmek hasonlóak maradnak az eddigiekhez, és a távozni vágyók is méltányos végkielégítést kapnak, addig más értesülések szerint a március 7-e előtt távozók csak hatezer jüant (220 ezer forint) kaphatnak, akik pedig maradnak, attól tartanak, hogy csökken a fizetésük — számolt be az MTI.

Kínában nem ritkák a munkaügyi konfliktusokból eredő, helyenként erőszakba torkolló tiltakozások, amelyeknek egyik tipikus alkalma a cégek egyesüléséből fakadó átszervezések időszaka. Megfigyelők szerint a munkások egyre szervezettebbnek mutatkoznak, a megmozdulások száma és gyakorisága nő az országban. A hongkongi székhelyű jogvédő szervezet a China Labor Bulletin szerint 2013-ban 656 munkaügyi incidens történt, szemben az egy évvel korábbi 382-vel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megtört a Getty Images

pén márc 7 , 2014
Bloggerek és közösségimédia-felhasználók számára ingyenesen elérhetővé tette mintegy 35 millió fényképét a Getty Images, a világ legnagyobb fotóügynöksége, az újságoknak, televíziócsatornáknak, reklámügynökségeknek és más kereskedelmi ügyfeleknek azonban továbbra is fizetniük kell a fotókért. “Lényegében ez a vereség beismerése. Azzal, hogy felajánlotta a fotók szabad átvételét, a Getty elismerte: nem tudja […]