Borrell megmondta a magáét, ezzel le is tudta, hogy tennie is kellene valamit

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjeAz információhoz jutás jogának érvényesülését, a sajtó szabadságát és függetlenségét, valamint a szólásszabadságot mindenhol elő kell mozdítani és meg kell védeni – jelentette ki az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a sajtószabadság május 3-i világnapja alkalmából.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, a sajtó szabadsága veszélyben van, a független és szabad média védelme minden eddiginél fontosabb. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságírók munkakörülményei egyre kedvezőtlenebbek, növekvő pénzügyi és politikai nyomást tapasztalnak, megfigyelésnek, önkényes fogva tartásnak, erőszaknak vannak kitéve munkájuk miatt. Tájékoztatása szerint az UNESCO legfrissebb adatai azt mutatják, hogy 2020-ban és azóta legalább 76 újságírót öltek meg, sokakat letartóztattak, zaklattak vagy fenyegettek meg világszerte. Különös aggodalomra ad okot az újságírónőket érő nemi alapú erőszak – emelte ki. Kijelentette: a sajtószabadság alapvető érték az Európai Unió számára, a média szabadsága és az újságírók biztonsága kiemelt prioritás. Az EU ezért számos intézkedést hozott az újságírók, a független média és a hamis információk erjedése elleni küzdelem támogatására a világ számos országában a világjárvány kapcsán is.

Hangsúlyozta: az EU eltökélt szándéka, hogy még többet tegyen a média szabadságáért Európában és külföldön. Célja egyebek mellett a főbb médiaplatformok elszámoltathatóvá téltele azért, hogy felületeik tisztességesebbek, biztonságosabbak és átláthatóbbak legyenek. “Folytatjuk az álhírek elleni küzdelmet és partnereinkkel hatékony eszközöket keresünk a független média támogatására” – fogalmazott. Hangsúlyozta továbbá, hogy az EU továbbra is felszólal a véleménynyilvánítás korlátozása és a cenzúra minden formája ellen. A sajtószabadság a demokratikus társadalmak sarokköve, az állampolgárok számára biztosítani kell a megbízható információkhoz való hozzáférést tudatos döntéseik meghozatala érdekében. A sajtószabadság biztosítása mindenki számára biztonságot jelent – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Olyan pozíciót kapott Bari, amilyen még nem volt

csü máj 6 , 2021
A T-Systems Bari Andrást nevezte ki a nagyvállalati értékesítési üzletág vezetőjének. Bari a T-Systems nagyvállalati értékesítési üzletág többszáz ügyfeléért felelős terület vezetője lett. A pozíció korábban nem létezett, a T-Systems digitális modellváltásához kapcsolódóan alakították ki. A terület elsődleges célja a szegmens ügyfélkörének kezelése, a T-Systems digitális portfóliójának erősítése az ICT […]
Bari András T-Systems