Az EJEB a Magyar Kétfarkú Kutya Párt javára döntött a párt mobilalkalmazása ügyében

1

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) javára döntött jogerős, másodfokú ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfőn a párt “Szavazz érvénytelenül!” mobilalkalmazása ügyében, amely miatt a testület elsőfokú ítélete szerint jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot a magyar hatóságok. Az EJEB fellebbviteli fórumként működő nagykamarája 16 szavazattal 1 ellenében azt a döntést hozta, hogy a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkelyét. A bíróság indoklása szerint a magyar hatóságok által hivatkozott hazai választási törvény rendelkezései nem tették lehetővé a felperes számára, hogy számoljon azzal, hogy a mobilalkalmazás biztosítása büntetőeljárást vonhat maga után. Az EJEB már 2018 januárjában hozott elsőfokú ítéletében elmarasztalta a magyar hatóságokat az ügyben, és 3330 euró (~egymillió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg a felperesnek. Az ítélet azonban nem volt jogerős, és a magyar állam fellebbezést nyújtott be ellene, amelyet 2018 májusában fogadott el az EJEB öttagú tanácsa, így a másodfokú fórumként működő nagykamarára bízták az ügyet, amely a napokban hozta meg végleges döntését.

Az ügy előzménye, hogy az MKKP a 2016. október 2-i, migrációs kvótáról szóló népszavazás előtt arra buzdította a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül és szavazólapjuk fényképét osszák meg az applikáció segítségével. A Nemzeti Választási Bizottság nyolcszázezer forintos bírságot szabott ki a voksolás titkosságának megsértésére hivatkozva, azonban ezt a Kúria később ezt százezer forintra mérsékelte. Az ügyben az Alkotmánybíróság elutasította a párt beadványát, így az MKKP – miután kimerítette az összes hazai jogorvoslati lehetőséget – az EJEB-hez fordult.

One thought on “Az EJEB a Magyar Kétfarkú Kutya Párt javára döntött a párt mobilalkalmazása ügyében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Pályacsúcs: hasít az online kiskereskedelmi forgalom Németországban

vas jan 26 , 2020
Újabb csúcsra emelkedett és megközelítette a százmilliárd eurót az internetes és a csomagküldő kiskereskedelem forgalma Németországban tavaly a terület szakmai szövetségének (BEVH) kimutatása szerint. A németországi fogyasztók 94 milliárd euró értékben adtak le megrendeléseket árucikkekre és szolgáltatásokra az internetes áruházakban és a csomagküldő szolgáltatóknál 2019-ben, ami 9,9 százalékos növekedés az […]
e-kereskedelem, kosár, kiskereskedelem