Befektetés a jövőbe: kockázati tőketársaságot hozott létre az Óbudai Egyetem

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektoraTízmilliárd forintra emelt tőkealappal megalakult az Óbudai Egyetem kockázati tőketársasága, az Obuda Uni Venture Capital amelynek révén, az egyetemi innovációk finanszírozási lehetőségei projektenként akár 300 millió forintig terjedhetnek – jelentette be Kovács Levente rektor az intézmény tanévnyitóján.

Az intézmény rektora szerint a tőketársaság megalapításával az a kiemelt céljuk, hogy egy erőteljes startup kultúra honosodjon meg az Óbudai Egyetemen. Olyan innovációs ökoszisztéma, amelynek részei az egyetemhez most csatlakozó középiskolák, a megemelt tehetséggondozó, ösztöndíjak, a megerősített szakkollégiumok. Ezeket egészíti ki az Innováció Menedzsment Doktori Iskola elindítása és a hazai viszonylatban egyedülálló, jelentős anyagi bázisa révén valós támogatást nyújtani tudó kockázati tőketársaság.

Figyelem! FelkiáltójelAz Óbuda Uni Venture Capital (OUVC) Zrt. befektetési fókuszában – hazánkban elsőként – egyetemi startupok és vállalkozások lesznek.

A modellváltás adta lehetőségek új távlatokat nyitottak az Óbudai Egyetem számára – hangsúlyozta Kovács. Mint fogalmazott, jól és következetesen fektettük be a megemelt forrásokat, az eredmények a hallgatói létszám jelentős növekedése és a nemzetközi rangsorokban való előrelépés mellett abban is megmutatkozik, hogy az egyetem jól megkülönböztethető, az innovációk hasznosítását előtérbe állító, önálló arculatot tudott kialakítani a magyar műszaki felsőoktatás területén.

Szorosabban együttműködés a gazdaság szereplőivel

Az Óbudai Egyetem úgy vált az elmúlt időszakban sikeressé, hogy egyre szorosabban működik együtt a hazai gazdaság szereplőivel, ezt a szemléletet folytatva vált az innovációmenedzsment a képzés részévé. Itt nemcsak az egyetem idén létrehozott negyedik doktori iskolájáról van szó, hanem arról is, hogy az egyetem a fenntartó alapítvány támogatásával, valamint a Széchenyi Alapok pénzügyi közreműködésével hazánk első befektető egyetemévé válik.

A társaságnak összesen tízmilliárd forint áll a rendelkezésére a következő tíz évben, melyet előreláthatólag hatvan startupba és innovatív vállalkozásba fog fektetni. A legtöbb esetben egy-egy felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók minősített ötletéből induló, kis-közepes tőkeigényű és gyors fejlődésre hivatott vállalkozásokat kíván a céltársaság támogatni elsősorban a robotika, a medtech, a mesterséges intelligencia, a smart-technológia és a kiberbiztonság területén. A tervek szerint vállalkozásonként, projekttől függően mintegy 20-300 millió forint volumenű kihelyezésekkel, ezzel lefedve a startup-finanszírozás teljes korai fázisát.

Együttműködnének társbefektetőkkel

Egy jól működő innovációs ökoszisztémában az egyetemi oktatók, kutatók, hallgatók, valamint erőforrások és a tesztkörnyezet, továbbá a közreműködést vállaló potenciális befektetők együttesen teremtenek gyakorlati lehetőséget a hazai startup-vállalkozások gyors növekedéséhez. Ezért az OUVC befektetéseiben kifejezetten keresi majd az együttműködést olyan társbefektetőkkel, akik nem csak tőkével, de üzleti tanácsokkal és üzletfejlesztési képességeikkel tudják támogatni az adott induló innovatív vállalkozásokat.

A befektetési tevékenység támogatására egy Magyarországon ritkán látott vállalkozásfejlesztési műfajt, az úgynevezett Venture Studio-modellt is létrehozzuk az egyetemi keretek között az OUVC-n belül – tájékoztatott Kovács. Ennek célja, hogy mindazokat a tevékenységeket, amelyekre a startupnak tipikusan szüksége van, azt mi az OUVC-ben szolgáltatásként biztosíthatjuk, ezzel lehetővé téve, hogy minél több időt és energiát tudjon az innovátor a termék vagy technológia fejlesztésére fordítani.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az IT.DOT a lengyel piacra törekszik

vas okt 1 , 2023
ShareTweetPinShareAz IT.DOT Kft., a saját fejlesztésű INFOPIX elnevezésű utastájékoztató rendszereivel meghódítaná Lengyelországot. Az Infopix kommunikációs rendszerek bevezetését a lengyel piacra, elnevezésű projektjét VEKOP-1.3.1-16-2017-00162 számú – Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása” pályázat igénybevételével, saját forrás mellett, 3 972 000, azaz hárommillió-kilencszázhetvenkettőezer forint európai uniós támogatással valósította meg. A projekt […]
Veszelyi Balázs Géza, IT.DOT Kft.

És még ez is...