Így nem vernek át ha a neten vásárolsz

 

A G Data vírusirtógyártó friss felmérése szerint akár 2,5 millió magyar vásárolhat idén karácsonykor az interneten keresztül. Közöttük több mint félmillióan vannak azok, akik kipróbálhatnak új, még ismeretlen boltokat is. A cég arra figyelmeztet, hogy érdemes betartani a biztonságos online vásárlás szabályait. A G Data felmérésének eredményei szerint idén karácsonykor 720 ezer magyar internetező biztosan rendel majd ajándékot valamelyik webáruházból, de az online vásárlók száma akár a 2,5 milliót is meghaladhatja. Noha a legtöbben még mindig utánvéttel fogják kifizetni a megrendelt termékeket, már több mint hatszázezren vannak azok, akik a kártyás vásárlás mellett döntenek, ha ajándékot rendelnek. A G Data magyarországi kommunikációs vezetője, Petrányi-Széll András az alábbi nyolc tanácsot adja azoknak, akik valamelyik webáruházban szeretnék megvásárolni a karácsonyi ajándékokat.

  • Ha regisztrálni kell egy boltba, érdemes egy új, csak itt használt jelszót választanunk. A jelszó legyen biztonságos: álljon legalább tíz karakterből, tartalmazzon kis- és nagybetűket, valamint számokat és írásjeleket.
  • Figyeljünk arra, hogy milyen személyes adatokat adunk meg a vásárlás során.
  • Az online vásárlás során ne olyan bankkártyával fizessünk, amelyik a fő bankszámlánkhoz kapcsolódik. Egy hitelkártya használata, a PayPal-os fizetés, a virtuális internetes bankkártya vagy az utánvétel biztonságosabb megoldást jelent.
  • Ne vásároljunk olyan számítógépről, melyet nem véd frissített, jogtiszta vírusirtó szoftver, ami védelmet nyújt a kémprogramok ellen. Figyeljünk arra is, hogy az operációs rendszerünket frissítsük.
  • Ne vásároljunk mások számítógépéről, nyílt vezeték nélküli hálózaton keresztül, vagy olyan androidos eszközről, melyen ellenőrizetlen forrásból származó szoftverek vannak.
  • Óvatosan fogadjuk az e-mailben érkező akciós ajánlatokat. Az adathalász levelek sokszor megdöbbentő módon hasonlítanak a boltok hírleveleire. Ha e-mailben kapunk karácsonyi ajánlatot, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a link valóban a már ismert bolt honlapjára vezet.
  • Ha egy új webáruházban vásárolnánk meg egy terméket, keressünk rá a bolt nevére az interneten és a fórumokban. Ha túl sok reklamációt találunk, inkább ne vásároljunk az oldalon.
  • A vásárlás előtt mérjük fel, hogy az adott boltot el tudjuk-e érni szükség esetén telefonon, illetve van-e mód a személyes reklamációra. Lehetőleg ne vásároljunk olyan kisebb kereskedőtől, amelyik csak az interneten keresztül érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nagy horderejű támadásokra számíthatunk

hét dec 10 , 2012
  2012-ben vita alakult ki abban a kérdésben, hogy a kormányoknak ki kellene-e dolgoznia és alkalmaznia speciális felügyeleti szoftvereket, hogy nyomon kövessék a bűnügyi nyomozások gyanúsítottjait. A Kaspersky Lab szerint a 2013-as év egyik jelentős kérdése lesz ez, mivel a kormányok folyamatosan fejlesztenek vagy vásárolnak további felügyeleti eszközöket, hogy fokozzák […]

Friss, ropogós