Bazi nagy halgyíkfosszíliát találták Nagy-Britanniában

halgyík fosszíliaTíz méter hosszú tengeri őshüllő, egy ichtioszaurusz (halgyík) megkövült maradványait fedezték fel brit paleontológusok Leichester közelében, egy víztározóban.

Mint az ásatáson dolgozó Joe Davis a BBC Newsnak elmondta: ez a legnagyobb ichtioszaurusz-maradvány, amelyet eddig Nagy-Britanniában találtak. A felfedezést más paleontológusok is megerősítették. Az ichtioszauruszok a tengerben élő, melegvérű, tüdővel lélegző ragadozók voltak. Akár 25 méter hosszúra is megnőhettek. Feltehetően 250 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és kilencven millió évvel ezelőtt tűntek el a Földről. Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem paleontológusa, aki részt vett a tavaly februári feltárásban, a brit paleontológiai történelem egyik legnagyobb felfedezéseként értékelte a leletet, amely kivételesen jó állapotban maradt fenn. Mint mondta: általában a dorseti vagy yorkshire-i partvidéken találnak ilyen ősi tengeriragadozó-maradványokat, a szárazföld belsejében nagyon ritka az ilyen lelet. Rutland, ahol a maradványokat felfedezték, több mint ötven kilométerre fekszik a tengerparttól, de kétszázmillió évvel ezelőtt ezt a területet is sekély óceán borította. Az ichtioszaurusz maradványait 2021 nyarán, amikor a víztározó vízszintje leapadt, óvatosan emelték ki a sáros talajból, különösen a hatalmas koponyára ügyeltek. A rutlandi víztározót kezelő Anglia Water most finanszírozást keres, hogy az ichtioszaurusz a területen maradhasson, és a nagyközönség is láthassa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Csalók élnek vissza a Magyar Vöröskereszt nevével

csü jan 13 , 2022
Csalók próbálnak sms-ben pénzt kérni a Magyar Vöröskereszt nevére hivatkozva – közölte a Vöröskereszt. Mint írják, lakossági bejelentés alapján értesültek arról, hogy csalók sms-ben kérnek pénzt a Magyar Vöröskereszt nevére hivatkozva. Az sms-ben a voroskereszt.info, illetve a voroskereszt.eu oldalakra próbálják irányítani a csalók a felhasználókat. A vöröskereszt azt kéri, senki […]
Magyar Vöröskereszt