Nemzeti laboratórium jött létre idegrendszeri betegségek gyógyításának módszertani javítására

Az idegrendszer fejlődési és a felnőttkori zavarait vizsgálják a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és hat partnere által életre hívott Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL) keretein belül.

Azt írták, hogy az Európai Unió és a magyar kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a konzorciumi tagok kutatóhelyein és azok hálózatán 2022 és 2026 között megvalósuló projektre. A TINL célja az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javítása a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarok és betegségek területén. A laboratórium hozzájárulhat emellett a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások hátterében álló betegségmechanizmusok átfogó megértéséhez és ennek révén a gyógyító munka fejlesztéséhez is.

Mindez azért is fontos a közlemény szerint, mert a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások – mint a magzati alkoholszindróma, az újszülöttkori hypoxiás agykárosodás, az autizmus, valamint a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar – élethosszon át tartó terhet jelentenek a betegek, hozzátartozóik és az egész társadalom számára. A felnőttkori idegrendszeri zavarok esetében a projekt eredményei között – a digitális medicina eszközein, adatain alapuló – új gyógyító eljárások kidolgozása lehet.

A PTE partnerei
Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet
Természettudományi Kutatóközpont
Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet
Szegedi Tudományegyetem
Semmelweis Egyetem
Richter Gedeon Nyrt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ismét it-probléma a határokon

vas aug 28 , 2022
Suombat, 13:45. Informatikai rendszerprobléma okoz gondot szombaton 13 órától a közúti határátkelőhelyeken és a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren, ezért hosszabb várakozásra kell számítaniuk az utazóknak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) . A szakemberek megkezdték a hiba elhárítását. A külföldre utazóknak azt javasolták, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről […]
hegyehalom határ