Az EJMSZ az ovódásoknak mutatná be a mérnökök munkáját, felkészülnek a bölcsisek

Ábrahám László EJMSZA műszaki pályaorientáció iránt elkötelezett Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) idén már az óvodákra is kiterjesztené a fiatalok edukációját.

A számos hazai és nemzetközi céget tömörítő szervezet tagvállalatainak szakemberei az év második felétől olyan, a legkisebbek számára kidolgozott játékos, élményalapú foglalkozásokat fognak tartani ezekben az intézményekben, amelyeken keresztül a három–hét évesek izgalmas, érdekes és meghatározó első benyomásokat szerezhetnek arról, hogy mi mindenhez ért egy mérnök.

Hiszünk abban az EJMSZ-nél, hogy a mérnöki hivatás rangjának helyreállítása a gyerekek korai edukációjában rejlik – jelentette ki Ábrahám László, a szövetség elnöke. Hozzátette, hogy emiatt kezdtünk bele a tagvállalataink szakértőinek bevonásával abba a munkába, hogy az óvodások számára, kifejezetten rájuk szabva találjunk ki a műszaki ismeretek megosztására és a mérnöki szakmák iránti kíváncsiság felébresztésére alkalmas programot. Nemzetközi példák, de saját tapasztalataink is alátámasztják azt, hogy ha kis korban elültetjük a gyerekekben a terület iránti lelkesedést, akkor a felnövekedő generációk tagjai később szívesebben lépnek műszaki pályára. A játékos előadásokon túl kifejezetten olyan interaktív programelemek megalkotására törekszenek, amelyek keretein belül a kicsik az alapkészségeik használatával modelleket, különféle szerkezeteket építhetnek vagy épp mérhetnek, „programozhatnak” nemre tekintet nélkül, mert ebben a korosztályban még a lányok is szívesen ismerkednek a technikával — állítja Ábrahám.

Az EJMSZ elnöke elmondta azt is, hogy kísérleti jelleggel Debrecenben már elindították az legkisebbeknek szóló programjuk első változatát. Ennek részeként a szövetség tagvállalata, a Sensirion Hungary szakemberei a város több mint harminc óvodájába kaptak már meghívást. A foglalkozások során izgalmas, kalandos, filmvetítéssel tarkított interaktív bemutatóval lepték meg a kicsiket, akik többek közt egy játékmackó kalauzolásával ismerhették meg a Sensirion debreceni gyárát és az együtt töltött idő alatt a robotok fantasztikus világába is betekintést kaptak. Az óvodásoknak szóló program szorosan illeszkedik az EJMSZ más, főként az iskolásokat megcélzó műszaki pályaorientációs kezdeményezéseihez, amelyeket egytől-egyig azért dolgoztak ki a tagvállalatok szakemberei, hogy ezekkel is segítsék a fiatalok szemléletformálását, a tudásmegosztást és ezzel párhuzamosan a következő mérnök nemzedék kinevelését.

Megkérdeztük a ChatGPT mesterséges intelligenciát, hogy hogyan lehetne növelni a mérnöki pályát választók számát.Bár a kisdedek pályaorientálását nem említette a szilíciumalapú értelem, de a következő lehetőségeket ajánlotta a tenni akarók figyelmébe:

Tudatformálás: Az emberek gyakran nem ismerik a mérnöki pályán rejlő lehetőségeket és kihívásokat, ezért fontos a tudatformálás, hogy felhívják a figyelmet a pálya előnyeire és jelentőségére. Az oktatási intézmények, a kormányzati szervek, a szakmai szervezetek és az ipari szereplők mindegyike szerepet játszhat ebben.

Mentorálás: A diákok és a fiatal szakemberek mentorálása segíthet abban, hogy megismerjék az iparágban dolgozó szakemberek tapasztalatait és a mérnöki munka iránti szenvedélyüket.

Gyakornoki programok: Az ipari szereplőknek lehetőséget kell biztosítaniuk a diákoknak, hogy első kézből tapasztalják meg a mérnöki munkát, és megismerjék a kihívásokat, amelyekkel az iparág szembe kell néznie.

Pályázatok és versenyek: Az olyan pályázatok és versenyek, amelyek célja a mérnöki gondolkodás és innováció ösztönzése, lehetővé teszik a fiatalok számára, hogy azonnal bevonódjanak a mérnöki munkába, és megmutassák tehetségüket.

Differenciált oktatás: A mérnöki pálya iránti érdeklődés növelése érdekében a fiatalokat elő kell segíteni, hogy már az iskolában megszerezzék a szükséges készségeket és kompetenciákat. Az ilyen célok eléréséhez differenciált oktatási programokra van szükség, amelyek felhívják a figyelmet a tudomány, a technológia, a mérnöki tudomány és a matematika (STEM) területeire és az alkalmazott tudományokra.

Felhívni a figyelmet a mérnöki pálya előnyeire: Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy milyen előnyökkel jár a mérnöki pálya, mint például a magas bérek, a kreatív problémamegoldás lehetőségei és a változatos karrierlehetőségek.

Megismertetni a mérnöki területek széles skálájával: A mérnöki pálya sok különböző területet tartalmaz, beleértve az építészetet, a gépészetet, az informatikát, a környezetvédelmet és sok más területet. Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy mely területek érhetők el, és milyen lehetőségeik vannak a mérnöki szakma számos ágában.

Támogatni a STEM-oktatást: A STEM-oktatás kulcsfontosságú a mérnöki pályára készülő diákok számára. Az oktatási intézmények és a munkáltatók támogatása és ösztönzése az ilyen jellegű oktatás és képzések terén kulcsfontosságú.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nagy a rendetlenség az égbolt egyik legfényesebb csillaga körül

vas máj 14 , 2023
Csillagászok egy aszteroidaövet és egy hatalmas porfelhőt észleltek az éjszakai égbolt egyik legfényesebb és Földhöz egyik legközelebbi csillaga körül – írta a The Guardian. A Fomalhaut néven ismert csillag a Földtől huszonöt fényévre, a Piscis Austrinus, azaz a Déli Hal csillagképben található. Bár a legjobban a déli féltekéről látható, az […]
Fomalhaut csillagrendszer

És még ez is...